Promotions.hu

Válassz megyét:

Nyelv:
Bejelentkezés

Promotions.hu

Bulifotók /// Programajánlók /// Neked!

Nem találsz valamit? Keresd itt!

Gyönyörű fotó készült az állatövi fényről

Az állati öv és a Vénusz ragyogása - MTI Fotó: Komka Péter (nagyításért katt) Az állati öv és a Vénusz ragyogása - MTI Fotó: Komka Péter (nagyításért katt)
Az MTI fotósa a Bükk-fennsíkon készített egyedi képeket a nem ritka, de igazából nehezen észrevehető jelenségről.
A fényt azért is nehéz kiszúrni, mert rendkívül sötét égbolt szükséges a megpillantásához. Szóval a városban élők a fényszennyezés miatt le is kell tenniük a dologról. Nem csoda, hogy Komka Péternek is a Három-kő csúcsáig kellett mennie. Ez a Bükk egyik jellegzetes kőszirtje, 904 méter magasságban a Bükk-fennsík déli peremén Az állatövi fényt a bolygóközi porfelhőről visszaverődő napfény okozza. A por a gravitációs törvényeknek engedelmeskedve a Naprendszer síkjában koncentrálódik, melyben a bolygók, köztük Földünk is kering. A fény éppen e síkot, az ekliptikát rajzolja az égre. Amolyan piramis alakú derengés ez.

A Nap fényét visszaverő és szóró por azonban nem keringhet hosszú időn keresztül a Naptól azonos távolságra. A kisebb méretű és tömegű részecskéket a Nap sugárzása távolítja el, a nehezebb darabok pedig lassan bespiráloznak a Napba. Ennek ellenére a jelenség mégis fennmarad, mivel az üstökösök és (sokkal kisebb mértékben) a kisbolygó-ütközések folyamatosan pótolják a kieső anyagmennyiséget. (Lent: Az állatövi fény, a Vénusz, valamint a Tejút látszik a Három-kő csúcsáról – MTI Fotó - Komka Péter)

allatovi2
A jelenséget a mérsékelt övi területekről február-márciusban napnyugta után, illetve szeptember-októberben napkelte előtt lehet megfigyelni. (csillagaszat.hu; MTI; Torony)
Szólj hozzá Te is!
Hozzászólást és megjegyzést cikkeinkhez a Facebook kommentrendszerének segítségével tehetsz. Weboldalunkon semmilyen ezzel kapcsolatos információt nem tárolunk! A hozzászólások moderálására azonban fenntartjuk a jogot! (Moderálási elveink megnyitáshoz/bezáráshoz katt.ide!)

Kövess minket Facebookon!

A Promotions.hu-ról

Kövess minket!

Oldalunk 2007-ben indult azzal a céllal, hogy az éjszaka folyamán bulizni indulókat programajánlókkal segítsük és életük legemlékezetesebb partyjait bulifotókkal dokumentáljuk.

Először Debrecenben, majd az egyre nagyobb ismertséget követően már egész Hajdú-Bihar megyében fotóztunk, sőt az ezt követő években az oldal immáron más megyékbe is eljutott: sorrendben Szabolcs, Borsod és Heves megye is csatlakozott egyre szélesedő olvasótáborunkhoz.

További részletekért kattints ide!

Partnereink & Barátaink

Copyright © 2007-2014. | Promotions Online Media Magazin - Minden jog fenntartva! Az oldalon található anyagok csakis a Promotions Media Kft. írásbeli engedélyével vehetőek át!