Az MTI fotósa a Bükk-fennsíkon készített egyedi képeket a nem ritka, de igazából nehezen észrevehető jelenségről.
Gyönyörű fotó készült az állatövi fényrőlAz állati öv és a Vénusz ragyogása - MTI Fotó: Komka Péter (nagyításért katt)
A fényt azért is nehéz kiszúrni, mert rendkívül sötét égbolt szükséges a megpillantásához. Szóval a városban élők a fényszennyezés miatt le is kell tenniük a dologról. Nem csoda, hogy Komka Péternek is a Három-kő csúcsáig kellett mennie. Ez a Bükk egyik jellegzetes kőszirtje, 904 méter magasságban a Bükk-fennsík déli peremén Az állatövi fényt a bolygóközi porfelhőről visszaverődő napfény okozza. A por a gravitációs törvényeknek engedelmeskedve a Naprendszer síkjában koncentrálódik, melyben a bolygók, köztük Földünk is kering. A fény éppen e síkot, az ekliptikát rajzolja az égre. Amolyan piramis alakú derengés ez.

A Nap fényét visszaverő és szóró por azonban nem keringhet hosszú időn keresztül a Naptól azonos távolságra. A kisebb méretű és tömegű részecskéket a Nap sugárzása távolítja el, a nehezebb darabok pedig lassan bespiráloznak a Napba. Ennek ellenére a jelenség mégis fennmarad, mivel az üstökösök és (sokkal kisebb mértékben) a kisbolygó-ütközések folyamatosan pótolják a kieső anyagmennyiséget. (Lent: Az állatövi fény, a Vénusz, valamint a Tejút látszik a Három-kő csúcsáról – MTI Fotó - Komka Péter)

allatovi2
A jelenséget a mérsékelt övi területekről február-márciusban napnyugta után, illetve szeptember-októberben napkelte előtt lehet megfigyelni. (csillagaszat.hu; MTI; Torony)
(0 szavazat)

Kapcsolódó cikkek

Négy új ”Jupitert” találtunk

2018. április 11., szerda - 10:05

Fiatalabb az Androméda galaxis, mint gondoltuk

2018. február 16., péntek - 07:16
Toronicza Péter

Szerző

A Promotions Média szerkesztője és újságírója, a mennyei kultúra éllovasa. Bár meglátása szerint elég nehéz ezt fenntartani, mikor már a „galamb alfarhangjában” is politika van. Túl sok minden fut át rajta a sörön kívül, de mégis a kritika műfajában érzi a legjobban magát, ami egy zenei albumtól kezdve lehet egy gasztronómiai műremek is. Azt se bánja, ha 16 órás sorozat maratont kell tartania, vagy végig kell ülnie egy több mint öt órás teniszmérkőzést.

Szólj hozzá!

Kövess minket!

Nélküled nincs értelme...
Kövess minket Facebookon, hogy mindig lásd épp milyen érdekességeket osztunk meg Veled!