Alapítványi képkiállítás és vásár a Laborban

Közeledik a karácsony és mindenhol elfér egy dizájnos kép a falon, és még jótékonykodunk is.
(0 szavazat)

Szombaton kezdődik a 49. Nyírbátori Zenei Napok

Fúvószenei találkozó, Strauss- és Edith Piaf-estek, dzsesszkoncert, különleges táncelőadás és éjszakai fürdőzés is szerepel az augusztus 1. és 19. között megrendezendő 49. Nyírbátori Zenei Napok programján.
(0 szavazat)

Május elseje a Múzeumfaluban

Május elsején is programokkal várta látogatóit a Sóstói Múzeumfalu. A népi hagyományok megelevenedtek, volt vidámpark kézműves vásár és retro majális felvonulás.
(0 szavazat)

Helló Nyíregyházán


Egésznapos programsorozattal vártak mindenkit a Helló Nyíregyházán. Ajándékokért lehetett gyűjtenik a köszönő tallérokat és pecséteket, a Nyírsulis fiatalok pedig lufikból élőképet formáltak.

Helló Nyíregyháza! - Köszönésről és vidámságról szólt a pénteki nap! Környezetbarát játékokatlehetett kipróbálni, a cukorágyú óránkénti durranása a színpad elé vonzotta a gyerekeket, voltak sportbemutatók és koncertek.

A Helló Nyíregyháza programjai kora délelőtt kezdődtek és estig tartottak. A civil kultúrpiac is megnyilt, ahol nyíregyházi szervezetek, egyesületek mutatkozhattak be.
Folyamatosan zajlott a köszönési rekordkísérlet is, tavaly 8 ezren gondolták úgy, hogy kamerán keresztül üdvözlik a nyíregyháziakat.

A Nyíregyházi Televízió Szieszta című műsora is a Kossuth térről jelentkezett, délután pedig a koncerteké volt a főszerep. A köszönős rendezvény a Magna Cum Laude zenekar nagykoncertjével ért véget.
(0 szavazat)

Absolut 2.0

Hirdetés (x)

Új élmények várnak Nyíregyházán az Őz köz 2. alatt! Tovább olvasom

Nyíregyházi Egyetem

Hirdetés (x)

A Nyíregyházi Egyetem jogelődei több mint négy évtizedes, országos és nemzetközi tekintélynek örvendő intézmények voltak. Értékeik megőrzése mellett a XXI. század követelményeihez folyamatosan alkalmazkodó stratégiát választva. Az elmúlt években több infrasturkturális beruházás eredményeképpen új ta... Tovább olvasom

Koncz Zsuzsa koncert

2013.április 22-én Koncz Zsuzsa, Kossuth-díjas énekesnő és zenekara adott koncertet az Evangélikus templomban.
 
Az este hét órától kezdődő előadáson teltházas nézőtér fogadta a fellépőket. Az est vendége Tolcsvay László volt, aki legismertebb dalaival örvendeztette meg a nyíregyházi közönséget.
(0 szavazat)

Falusi Húsvét a Múzeumfaluban

Már hagyománnyá vált, hogy a Sóstói Falumúzeumban megrendezik a Falusi Húsvétot, most sem volt ez másképp.

2013. április 1-jén 10 órától várták a látogatókat Sóstóra, ahol már a kirakodóvásárral elkezdődött az ünnep. 11 órakor a Nyírség Táncegyüttes bemutatója kezdődött, melyen a falusi locsolás hagyományát mutatták be. Ezt követően utcaszínház, istentisztelet és bábszínház következett a programban és a jellegzetes húsvéti ételekből is volt kóstoló.

Húsvéthétfő
Ezen a napon sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel, mint kölnivízzel való locsolás maradt fenn napjainkig. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket.

Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt.

Más vélekedések szerint a húsvét eredetileg a termékenység ünnepe, amely segítségével szerették volna az emberek a bő termést, és a háziállatok szaporulatát kívánni. Így kötődik a nyúl a tojáshoz, mivel a nyúl szapora állat, a tojás pedig magában hordozza az élet ígéretét. A locsolkodás is az öntözés utánzásával a bő termést hivatott jelképezni.
(0 szavazat)

Nyílt nap a színházban

A Színházi Világnap alkalmából 2013. március 23-án (szombaton) 10 és 14 óra között nyílt napot szervezett a Móricz Zsigmond Színház. Előzetes bejelentkezés volt szükséges a körbejáráshoz, több mint kétszázan voltak kíváncsiak a nyílt napra.

Több turnusban zajlott a körbevezetés, melynek keretein belül beléphettünk a művészek öltözőjébe, sétálhattunk a kelléktárban és egy bohóc workshop pillanataiba is beleshettünk és részt vehettünk az előadott történet alakításában. A smink és fodrász szobában éppen az egyik előadásra készítették elő a parókákat és a Móricz Zsigmond Színház igazgatója, dr. Tasnádi Csaba is az irodájában fogadta a vendégeket.

Lehetőség volt a színházi darabok dedikáltatására is és a vállalkozóbb kedvűek rövid játékban is összemérhették tudásukat a színészekkel. A kulisszajárás végeztével a büfébe várták a látogatókat, ahol saját készítésű süteményekkel kedveskedtek a helyi társulat.
(0 szavazat)

Színház: Rettentő Görög Vitéz

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház március 1-én mutatta be a Rettentő Görög Vitéz antik mesejáték darabját.

RETTENTŐ GÖRÖG VITÉZ: Thészeusz, az ókori görög mondavilágból ismert hős tizenhat évessé cseperedett, és minden vágya, hogy végre elhagyhassa szülővárosát, Troizént. Karddal és saruval felfegyverkezve felkerekedik, hogy meglátogassa atyját, a hős Aigeuszt a nagy Athén városában. A veszedelmes görög vidéken azonban különös és vérszomjas teremtmények állják útját. Thészeusznak túl kell járnia a vadorzók eszén és meg kell leckéztetnie őket, hogy atyjához eljutva az utolsó próbatételt is kiállhassa, és – mintegy ráadásul – szerelmére is rátaláljon.

Zalán Tibor antik meséjében a gyermekként útjára induló főhős számos kalandon keresztül, a szemünk előtt válik azzá, amivé válnia hivatott: rettentő görög vitézzé.
 
THÉSZEUSZ, hős ......HORVÁTH SEBESTYÉN SÁNDOR
MINÓTAURUSZ, bikafejű szörny valamint  AIGEUSZ, Thészeusz atyja.....  VICEI ZSOLT
AITHRA, Thészeusz anyja valamint ÖREGASSZONY, a koca gazdája..... HORVÁTH RÉKA
ARIADNÉ, krétai királylány.....  SZÉLES ZITA
PERIPHÉTÉSZ, a bunkós ember valamint PROKRUSZTÉSZ, a kinyújtó-megrövidítő..... GYURIS TIBOR
SZINISZ, a fenyőhajlító rabló valamint SZKIRÓN, a láb mosató, útonálló..... TÓTH ZOLTÁN LÁSZLÓ
KOCA, alvilági halálos állat valamint TEKNŐSBÉKA, alvilági halálos állat..... VASZKÓ BENCE
 
....továbbá táncosok, zenészek

Dramaturg: FEKETE ÁDÁM e.h. Látványtervező: LISZTOPÁD KRISZTINA
Zeneszerző: MÁRKOS ALBERT Mozgás tervező: HEGYMEGI MÁTÉ e.h.
Ügyelő: Sárközi István Súgó: Apjok Rodica
Rendezőasszisztens: Rajkó Balázs
 
Rendező: BERECZKI CSILLA e.h.
(0 szavazat)

Megnyílt az Utazás kiállítás, melynek Nyíregyháza a belföldi díszvendége

Február 28-án megnyílt az Utazás 2013 nemzetközi idegenforgalmi kiállítás, amely egészen vasárnap estig várja majd a látogatókat a Hungexpo Vásárközpont területén. A harminchatodik alkalommal megrendezett turisztikai rendezvényhez három szakkiállítás is kapcsolódik. Az egyik a VitalExpo egészség és életmód kiállítás, a Karavánszalon kemping és lakóautó bemutató, valamint a Bringaexpo.
 
Bemutatkozik az ország kilenc turisztikai régiója, több mint 100 vidéki résztvevő kínálatát ismerhetjük meg, és válogathatunk újdonságaik közül. Több mint 500 kiállító várja az érdeklődőket,belföld és külföld egyaránt képviselteti magát. Ebben az évben nagyobb hangsúlyt kapnak a fesztiválok és az online turisztikai kínálatok is. Az idei külföldi díszvendég Szlovákia, a belföldi Nyíregyháza lett, a kulturális díszvendég pedig Kalocsa.
 
Nyíregyháza lett az Utazás 2013 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállítás belföldi díszvendége az idén. Az ünnepélyes megnyitón dr. Kovács Ferenc polgármester megköszönte a díszvendégként való meghívást valamint  szakmai közönségnek elmondta, komoly lehetőségeket rejt Nyíregyháza turisztikai szempontból, és érdemes ellátogatni hozzánk. Megemlítette a fő látványosságokat (állatpark, gyógyfürdő minősítésű fürdők, múzeumfalu, kalandpark), melyek a csodálatos Sóstón találhatóak.
A város turisztikai kínálatát színesítik a város kulturális rendezvényei is, többek között a népszerű Vidor fesztivál. Nyíregyháza modern ám mégis természetközeli standja nagy tetszést aratott mindenkinél, ahová a leendő turistákat „csodacsomagokkal”, papagáj-show-al, nyereményjátékokkal és a Legonak köszönhetően játszósarokkal várják.
(0 szavazat)

Koltai Róbert estje

A nyíregyházi közönség ismét láthatta Koltai Róbertet aki Önéletrajzi, önálló, zenés kabaréestjét adta elő.

Az elmúlt két évtized magyar filmsikereinek rendezője, a kiváló színész és ember, Koltai Róbert a Hotel Barbizon színpadán mutatta be  zenés, önéletrajzi kabaréműsorát, azaz egy sztorikkal, humorral és zenével fűszerezett utazást az életén át.
 
A vendégek egy interaktív műsor részesei lehettek, ahol Koltai magáról beszélt – őszintén, humorral és magával ragadó természetességgel. Dalokat hallottunk a Patika és a Sose halunk meg című filmjéből, saját előadásában. Önfeledt és megható pillanatok ösztönösen mesteri váltakozását láthattuk a színpadon. Poénos történetek, németesített versek (Anyám tyúkja, A walesi bárdok, Szeptember végén, Mama), illetve ismert filmzenék, dalok követték egymást.
A kétségbevonhatatlan tehetsége mellett az őszinteség és az alázat Koltai legnagyobb művészi erényei.
 
Diákévei alatt az est főhőse frappáns beszólásaival, tanárai utánzásával az „osztálybohóc” szerepét töltötte be. Ebből kaptunk rekeszizom-megmozgató ízelítőt, de beavatott bennünket a színháztörténet egyik legnagyobb bakijának kulisszatitkába is. A kabarénak ideális helyszínül szolgáló Barbizon színpadon Koltai a közönség osztatlan figyelmét élvezte az est minden egyes pillanatában.
 
Mindenki jól szórakozott, a levegő vibrált, a gondjainkat egy estére elfeledtük. A felhőtlen szórakozást biztosító nagyszerű művészt, Koltai Róbertet vastapssal ünnepelték.
(0 szavazat)

Móricz Zsigmond:Naplók

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulata 2013.január 12-én ismét bemutatót tartott a  Kamara színpadon. A színház ezzel az irodalomtörténeti, mélylélektani barangolással kíván megemlékezni névadója halálának 70. évfordulójáról.

NAPLÓK:  A Noran Könyvesház a tavalyi könyvhétre vaskos kötetben jelentette meg Móricz Zsigmond életének talán legviharosabb két esztendejében, 1924-25-ben keletkezett naplóit. Az idei könyvhétre boltokba kerül az 1926-29-et felölelő, második kötet. Móricz Zsigmond jelentős mennyiségű naplókéziratot hagyományozott az utókorra. Az írást szenvedéllyel űző, egyik szövegét a másikkal gyógyító, a hétköznapi eseményeket azonnal a művészi megfogalmazás síkjára emelő író levél- és versíráskor is több papírpéldánnyal dolgozik: az egyikkel a valós életét alakítja, a másikkal a magánjegyzeteket, a naplót, a megírandó regényeket gazdagítja - talán ránk, kései olvasókra gondolva…
 
Móricz Zsigmond: NAPLÓK
1924 - 1929
Színpadi játék a húszas évek végéről – egy részben
 
Móricz & Zsigmond.....PETNEHÁZY ATTILA
Janka & Mária & Olga & Sári.....GOSZTOLA ADÉL
Csendőr & Mihály & mások.....NAGYIDAI GERGŐ
Katona & Misi & mások.....VARGA BALÁZS
Kislány hegedűvel.....VARGA LÍVIA
Férfi bőgővel.....ROSKÓ BÉLA

a NAPLÓK kiadásának szerkesztője: CSÉVE ANNA
Díszlet-, jelmeztervező: PÁLÓCZY MAGDOLNA
Zenei vezető: KAZÁR PÁL
 
A rendező munkatársai:
ÁTS ZOLTÁN, DANKÓ ISTVÁN, DEMETER ANNA,
HAUZER JÓZSEF, MATEJKÓ MARIANNA, SÁRKÖZI ISTVÁN
 
Rendező: BODOLAY GÉZA

Az előadás Móricz Zsigmond 1924 és 1929 között írott naplói alapján készült.
(0 szavazat)

Megmentett örökség a Jósa András Múzeumban

2013.január 7-én nyitották meg a Jósa András Múzeumban a Megmentett örökség című időszaki kiállítást.

"Az örökségünk, kötelékünk a múlthoz, amellyel együtt élünk ma, és amit tovább adunk a jövendő nemzedékeknek. Kulturális és természeti örökségünk az élet és az ihlet két helyettesíthetetlen forrása. Próbaköveink, viszonyítási pontjaink, azonosságunk.”
/World Heritage Community 1996/
 
Ha egy régészeti leletet megmentünk, örökségünk egy szeletét mentjük meg. Ha minél több régészeti leletet mentünk meg, egyre szélesebbre tárul a múltra nyíló ablak. A nagyberuházásokat, elsősorban az autópálya-építkezéseket megelőző feltárások lehetővé tették, hogy színesedjen a régészeti leletek palettája. Az elmúlt 15 év feltárásaihoz kapcsolódik az 150 leletből álló páratlan válogatás, mely közel 8000 év történelméből ad ízelítőt az újkőkortól a török korig.
A kiválasztott leletek képviselik azon társaikat is, melyek még a föld mélyén várnak a régészekre és az érdeklődő közönségre, s nem titkolt céljuk többek között az, hogy elősegítsék a beruházás és az örökségvédelem összhangjának megteremtését. Gondolta Ön, hogy a tatárjárás idején marhalábszárcsontban ezüstpénzeket rejtettek el? Tudja Ön, hogy mit ábrázol a Komáromban előkerült római mennyezetfreskó vagy mi lett a sorsa azoknak, akik a tatárjárás idején egy kemencében kerestek menedéket? Vajon Szabolcs – Szamár – Bereg Megye milyen értékes kincsekkel színesítette a kiállítás anyagát? Ha ezekre szeretne választ kapni és más érdekességeket is megismerni az évezredeket átívelő történelemből, a kiállítás segít a titkok feltárásában.
 
A tárlat anyagát tizenhét megyei múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Örökségvédelmi Központ, az ELTE, az Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Történeti Múzeum szolgáltatta.
A kiállítás 2012. április 20-án mutatkozott be a Parlament Képviselői Társalgójában, majd innen indult országjáró körútra. Bemutatkozott már a Budapesti Történeti Múzeumban, az Iseum Savariense Régészeti Műhelyében és Tárházában, Szombathelyen, a Magyar Nemzeti Múzeumban a szegedi Móra Ferenc Múzeumban és 2013. január 7-én Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban tárta ki kapuit. Időutazásra invitáljuk Önöket, kérjük, tartsanak velünk és ismerjék meg közös örökségünket.
 
Babolcsi Andrea múzeumpedagógus-régész
MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁS ÉS TÁRLATVEZETÉS
A „Megmentett Örökség – Kincsek Európa szívéből” c. kiállításhoz kapcsolódóan igény szerint múzeumpedagógiai foglalkozást és tárlatvezetést is nyújtunk általános iskolai és középiskolai diákoknak. Ezzel kapcsolatosan további információt kérhetnek az alábbi telefonszámon: +36 20 9393 505.
 
Időszaki kiállítás: 2013. január 7. – február 15.
(0 szavazat)

Balázs Fecó adventi koncert - Képes beszámoló

Balázs Fecó adventi koncertjén tapsolhatott a nyíregyházi közönség 2012.december 3-án este az Evangélikus Templomban. A másfél órás koncerten felcsendültek pályafutásának legjobb dalai, közismert slágerei. A teltházas templomi koncert igazán hangulatosra sikeredett, és még a közönség is beszállt egy-két dal erejéig az éneklésbe. Az est végén vastapssal jutalmazták a Liszt-Díjas előadóművészt aki ráadásdallal búcsúzott Nyíregyházától.
(0 szavazat)

Alíz a Móricz Zsigmond Színházban

Lewis Carroll kotyvasztott 1865-ben egy remekművet, mely azóta is fortyog a kémcsőben, folyamatosan arra várva, hogy a gyermeki képzelőerő kirobbantsa, és vége nélküli meglepetéseket zúdítson mindenkire. Izgalom, kaland, ismeretlen. Megfejthetetlen gubanc, talányos  tájak, és meghökkentő figurák. Ki ellenség, ki barát? Alízzal a képzelet játszik, vagy Alíz fantáziája hív minket is kalandra? Kövessük a kis vakmerőt…

ALÍZ -  mesejáték
Lewis Carroll meseregényei alapján írta Kardos Tünde
Rendező: HALASI DÁNIEL e.h.

Szereposztás:
BARTA ÉVA
MUNKÁCSY ANITA
RÁK ZOLTÁN
VARGA NORBERT e.h.
 
Látványtervező: PARÁDA ZSOLT
Zenei vezető: KAZÁR PÁL
Dramaturg: KARDOS TÜNDE
A rendező munkatársa: APJOK RODICA
Rendező: HALASI DÁNIEL e.h.
(0 szavazat)

Radnóti emlékest a Bencs Villa falain belül

2012.november 28-án Radnóti Miklós emlékestet rendeztek a Bencs Villa falain belül, a Phemius Versműhely jóvoltából. A költő megzenésített verseit Olajos Gábor és Palicz Eszter Alma előadásában hallhatta a közönség, kköltőként közreműködött Nagy Zsuka.
(0 szavazat)

Black Comedy bohózat premier

Lendvai Zoltán rendezésében a Black Comedy bohózat premierjét láthatta a közönség a Móricz Zsigmond Színházban.

Az ifjú szobrász, Brindsley Miller, és menyasszonya, Carol Melkett néhány drága, antik bútort kölcsönöznek engedély nélkül szomszédjuktól, hogy lenyűgözzék, egyrészt Carol katonatiszt édesapját, másrészt a Brindsley munkáinak megtekintése céljából ugyanazon estére vendégségbe hívott milliomos műgyűjtőt. Ám egy váratlan áramszünet, a szomszéd idő előtti visszatérése, valamint a fiú ex-szeretőjének hirtelen felbukkanása miatt az események kicsúsznak a fiatalok irányítása alól, és a helyzet egyre katasztrofálisabbá válik…

Peter Shaffer
BLACK COMEDY
(Bohózat)

Fordította: Baráthy György
Rendező: LENDVAI ZOLTÁN

Szereposztás:
BRINDSLEY MILLER...ILLYÉS ÁKOS
CAROL MELKETT...FRIDRIK NOÉMI
MELKETT EZREDES...PUSKÁS TIVADAR
MISS FURNIVAL...HORVÁTH MARGIT
HAROLD GORRINGE...TÓTH ZOLTÁN LÁSZLÓ
CLEA...KUTHY PATRÍCIA
SCHUPPANZINGH...FELLINGER DOMONKOS
GEORG BAMBERGER...KAMENICZKY LÁSZLÓ

Látványtervező: PÁLÓCZY MAGDOLNA
Rendezőasszisztens: FÜLÖP ANGÉLA
Rendező: LENDVAI ZOLTÁN
 
„A szerző engedélyét a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette.”
(0 szavazat)

Márton nap a Múzeumfaluban

A hagyománnyá vált Márton napi rendezvény idén sem maradhatott el a Sóstó Múzeumfalu szervezésében, melyet az időjárás is kegyeibe fogadott. 2012. november 11-én sokan látogattak ki erre a nagyszerű programra, ahol megtartották a liba szépségversenyt és ügyességi vetélkedőkkel is kedveskedtek a családoknak. A hölgyeknél "buta libát", a férfiaknál "bájgúnárt" választottak egy játék keretein belül, a gyermekek pónin lovagolhattak, volt kisvasút és vattacukor.
A Márton-naphoz (november 11.) időjárási hiedelmek is kapcsolódnak. Ha Márton fehér lovon jön ,azaz havazik, enyhe tél lesz; ha barnán, vagyis, ha nem esik a hó, akkor kemény tél várható. A Márton-napi lúd csontja is alkalmatos az időjóslásra. Ha fehér, akkor havas karácsony lesz, ha inkább barnás, akkor locspocsos. Márton napjának ünnepi eledele a nép körében is a (frissen tömött!), szépen meghizlalt lúd pecsenyéje volt. "Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik" - tartja a régi szólás. A Barabási kocsmában mindenki kedvére válogathatott a finom falatokból, volt hízott libamáj zöldségágyon, libaleves lúdgége tésztával, ludaskása, az édesszájúaknak lúdláb szelet.
(0 szavazat)

A Lord, a Kárpátia és az Ossián koncertezett a Bujtosiban

2012. október 21-én igazi rockcsemege várta a Bujtosi Szabadidő Csarnokba látogatókat. Három nagyzenekar, a Lord, a Kárpátia és az Ossián adott koncertet a nyíregyházi közönségnek. A kapukat már délután 17 órakor megnyitották, az érkezőket a Radar zenekar fogadta, kiegészülve a színpadon Rudán Joe-val.

Ezután 19 órakor, elsőként a 40 éves Lord lépett fel a rock színpadra. A zenekar szólógitárosa (Erős Attila) megmutatta, semmit sem kopott virtuózitása az évek során, fantasztikus szólókkal bűvölte el a közönséget. Őket 20:30-tól a Kárpátia követte, akik szintén jó bulit csináltak, a rajongók soraiban előkerültek a zászlók és a Himnusz sem maradhatott ki a repertoárból. Az est utolsó fellépője az Ossian volt, 22:20 magasságában kezdték a bulit. Ezen az estén zenéből nem volt hiány, a sör is fogyott rendesen de a hangulatra sem volt panasz. A koncerten a rajongók relikviákat is vásárolhattak, voltak zenekari pólók, kulcstartók és minden ami elképzelhető.
(0 szavazat)

Hercegek, katonák mesemozaik a színházban

Ismét bemutatót tart Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színház. Októberben a Hercegek, katonák mesemozaik kerül színpadra, melynek bemutatóját 2012. Október 20-án tartják.

"Tudod, milyen jó lesz? Én is nézem majd a csillagokat. Minden egyes csillag kút lesz. És mindegyik inni ad majd. Neked ötszázmillió kacagó csillagod lesz, nekem ötszázmillió forrásom... Igen, és nevetni fogunk!"

Minden mese valójában egy utazás. Utazás csodálatos, valós vagy elképzelt világok mélyére, önmagunk titkos tájaira, egy olyan fantasztikus helyre, ahol a képzelet szabad, minden lehetséges, és nem külső, gúzsba kötő szabályaink, mindennapi rutinunk irányít, hanem belső szemünk, vágyaink és álmaink iránytűje - ami a gyerekekben még ép, mi, felnőttek, azonban gyakran megfeledkezünk róla. Minden kisfiúban ott él egy kisherceg, vagy rendíthetetlen ólomkatona; minden kislányban egy hercegnő, vagy a kedveséért, a társáért minden áldozatra kész Marika. Kalandos utazásunk során -bejárva földet és világűrt, tengereket és sivatagot - nemcsak különös figurákkal, érdekes helyszínekkel találkozunk, arra is megpróbálunk választ találni, mi történik, ha egy gyerek felnő; hogyan lesz a kisfiúból férfi, a kamaszlányból nő; hogy őrizheti meg egy felnőtt, hogyan keltheti életre a benne élő gyermeket; és legfőképpen hogy találhatjuk meg, érhetjük el, és őrizhetjük meg egymást - a szeretet erejével.

Sediánszky Nóra
HERCEGEK – KATONÁK
Rendező-koreográfus: LADÁNYI ANDREA
Mesemozaik
Ősbemutató
Bemutató: 2012. október 20.
Mesélő...KISS VERONIKA
Felnőtt...VARGA BALÁZS
Hercegek-Katonák
FORRÓ MÁRK/KEIJZER MARTIN
GÉGÉNYI DÁNIEL/GUBIK ÁDÁM
HUSZÁR MEDÁRD/POLLENSZKI DÁNIEL
Balerinák
MÁRFÖLDI CSENDIKE/KOVÁCS RÉKA
SZATMÁRI ESZTER/SZANYI SZABINA
FEKETE MELINDA/FAZEKAS CSILLA
Meseország lakói
DUBROVKA TAMARA, HOLLÓ ARNOLD, KERTÉSZ ZSOLT MARCSINÁK ANIKÓ, MIXTAI ISTVÁN, VÁMOSI GERGELY, VÁMOSI JUDIT
Játékok
BALOGH CSABA, BUDAI NORBERT, BORSY BLANKA, GÓBER NOÉ, GYÜRE ZITA, JUHÁSZ VIKTÓRIA, KEREKES BEÁTA, LAKATOS JÁNOS, LÁZÁR ANITA, LÁZÁR DÁNIEL, MÁTYÁS CINTIA, MÉSZÁROS TÍMEA, MIKLÓSI SZILVIA, POGONYI PETRA, SZATMÁRI NOÉMI, VARGA GYULA, VARGA-NAGY MÁRTON

Zeneszerző: BORLAI GERGŐ
Látványtervező: LADÁNYI ANDREA
Stylist: LAKATOS MÁRK
Videó: KESERUE ZSOLT
Szcenikus: BOLDIZSÁR ZSOLT
Koreográfus asszisztens: VÁMOSI JUDIT
Rendezőasszisztens – Súgó: APJOK RODICA
Rendező-koreográfus: LADÁNYI ANDREA

A darab Októberben az alábbi időpontokban látható a színház Nagyszínpadán:

október 24. szerda 10.00 - Ágacska bérlet
október 24. szerda 14.00 - Árgyilus bérlet
október 25. csütörtök 10.00 - Csipkerózsika bérlet
október 25. csütörtök 14.00 - Csipet Csapat bérlet

A színház a műsorváltoztatás jogát fenntartja!
Jegyek a bérletes előadásokra is válthatók! Jegyrendelés/vásárlás: www.jegymester.hu, valamint a Színházi Jegyirodában: szervezes@moriczszinhaz.hu,
(Nyíregyháza, Országzászló tér 6. tel.: 20/462-15-01; 42/507-006; 42/507-007; nyitva: H-P: 9-18) továbbá kezdés előtt egy órával a helyszínen (42/311-333).
(0 szavazat)

Karinthy és a nők Kosztolányiné levelezése nyomán - Hotel Barbizon

Férfi és nő hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi a nőt, a nő a férfit – a sokat emlegetett idézet Karinthy Frigyes Capillária című regényéből való. Október 19-én a nyíregyházi Hotel Barbizon színpadán, Király Attila rendezésében és Haumann Petra főszereplésével bemutatásra került Karinthyráda pedig nem más, mint egy férfiélet női szemszögből: a férfi maga Karinthy Frigyes, a nő Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilonka.

A monodráma mozaikszerűen egymásba illesztett részletei az író magánéletén túl tehát a női lélek mélységeibe is elkalauzolták a nézőt, míg az előadás során elhangzó Karinthy szövegrészletek garantálták a produkció szórakoztató mivoltát.
(0 szavazat)

14.Kaleidoszkóp Versfesztivál

Véget ért a 14.Kaleidoszkóp Versfesztivál, melynek Nyíregyháza adott otthont 2012.október 09-14. között. Az előadásokat a Móricz Zsigmond Színházban, a Művész illetve a Kamara színpadon tekinthették meg az érdeklődők. A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, ahol a vers valamennyi formája bemutatkozik. A versenysorozaton hivatásos és nem hivatásos versmondók, színészek és előadóművészek, illetve társulataik, zenészek és filmesek, külön kategóriában versenyeztek produkcióikkal.

A 14. KALEIDOSZKÓP VERSFESZTIVÁL FŐDÍJASAI:
verszene:
Kicsi Hang zenekar

versszínház:
Soltis Lajos Színház: Csongor és Tünde
Koltai Judit: Képzelni lehet... 2.0
Mészégető Mária: Akartam tisztességes lenni én is

versfilm:
Fogarasi Dóra: Egyszerűség

versmondás:
a zsűri ebben a kategóriában idén nem ítélt oda Kaleidoszkóp-díjat
(0 szavazat)

Zorán koncert Nyíregyházán

Október 8-án Zorán és zenekara adott koncertet a nyíregyházi Váci Mihály Művelődési Központban.
 
Kis kihagyás után újra Zorán koncerten tapsolhatott a nyíregyházi közönség. A kamarazenekarral fellépő művész legújabb albumával koncertezik az országban, és ennek a turnénak az első állomása Nyíregyháza volt.
Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, énekes, gitáros, zeneszerző a Körtánc-Kolo lemezéről is játszott dalokat, csakúgy mint legnagyobb régi slágereiből. A 120 perces koncerten felcsendült az Apám hitte, a Boldog idő és a Kell ott fenn egy ország is, a teltházas közönség legnagyobb örömére.
(0 szavazat)

Az özvegy Karnyóné

2012. október 6-án tartja a Móricz Zsigmond Színház az ÖZVEGY KARNYÓNÉ ÉS A KÉT SZELEBURDIAK című darabjának bemutatóját.

Karnyóné, az éltes kereskedőasszony özvegynek tudja magát, mióta férje elment és eltűnt a Napóleon elleni háborúkban. Sivár hétköznapjaiba csak Lipitlotty úr, a pesti módit majmoló öreg gavallér felbukkanása hoz egy kis színt. Udvarló bókjai hatására az özvegy menten életre-halálra szerelmes is lesz, de ekkor meg Tipptopp úr, a francia divatbolond kezd heves udvarlásba. A rivalizáló urak egy valamiben hasonlítanak egymásra: mindkettejük kiszemelt zsákmánya valójában az özvegy vagyona és a kis szobalány, Boris. Tipptopp megvesztegetési kísérletének köszönhetően, Lipitlotty boldog lottéria nyertesnek gondolván magát, Pestre távozik, és megnyílik az út a hátra maradt gavallér előtt…
 
Legvidámabb darabját akkor írta Csokonai, amikor számára már minden elveszett; a teremtő jókedv győzelme ez a vaskosan tündéri bohózat a szomorúságon, a reménytelenségen.

Csokonai Vitéz Mihály
AZ ÖZVEGY KARNYÓNÉ ÉS A KÉT SZELEBURDIAK
Vígjáték

KARNYÓ, egy idős kalmár...TÓTH KÁROLY
KARNYÓNÉ, felesége...PREGITZER FRUZSINA
SAMU, ezeknek fiok, ki bolondos...NAGYIDAI GERGŐ
LIPITTLOTTY...PETNEHÁZY ATTILA
TIPPTOPP...ILLYÉS ÁKOS
LÁZÁR, boltoslegény...FELLINGER DOMONKOS
BORIS, szobaleány...BARTA ÉVA
KURUZS, egy személyben doctor, borbély, alchimista, kéznéző, chiromantista, zsibvásáros, drótvonó, poéta, kosárkötő...BALOGH GÁBOR
TÜNDÉR...MUNKÁCSY ANITA
TÜNDÉRFI...VARGA NORBERT e. h.

Díszlettervező: FODOR VIOLA
Jelmeztervező: BIANCA IMELDA JEREMIAS
Koreográfus: VÁMOSI JUDIT
Ügyelő: KOVÁTS ISTVÁN    Súgó: NAGY ERZSÉBET
Rendezőasszisztens: RAJKÓ BALÁZS

Rendező: KERESZTES ATTILA

Októberi előadások időpontjai:

október 8. hétfő 19.00 - Bozóky bérlet
október 9. kedd 19.00 - Zrínyi A bérlet
október 15. hétfő 19.00 - Zrínyi B bérlet
október 16. kedd 19.00 - Zrínyi C bérlet
október 17. szerda 19.00 - Kölcsey A bérlet
október 18. csütörtök 19.00 - Kölcsey B bérlet
október 19. péntek 19.00 - Mensáros bérlet
október 24. szerda 19.00 - Kölcsey C bérlet
október 25. csütörtök 19.00 - Kölcsey D bérlet
október 26. péntek 19.00 - Latinovics bérlet
október 27. szombat 19.00 - Pankotay bérlet
október 31. szerda 19.00 - Őze bérlet
(0 szavazat)

Kossuth emlékműsor

Szombat délelőtt ünnepség keretei közt emlékeztek meg a Nyíregyháza főterén álló szoborcsoport századik, jubileumi évfordulójára.
Kossuth emlekmusor
A nyíregyházi Városháza épületére néző, egy évszázad óta áll a Kossuth emlékmű. A bronzból készült Kossuth mögött két küzdő emberalak és a géniusz látható. A szoborcsoport alkotója Bethlen Gyula szobrász volt 1912-ben.

Az ünnepi programot a Szabolcsi Fúvószenekar térzenéje nyitotta meg, majd a nyi´regyha´zi Evange´likus Kossuth Lajos Gimna´zium dia´kjainak u¨nnepi műsora következett a Szabolcs Ne´pta´ncegyu¨ttes  koreográfiájával karöltve.
A műsor után köszöntő beszédet mondott Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, majd ezután jött az emléktábla avatás és a szoborcsoport megkoszorúzása. A rendezvény szombat este hét órakor zárult a Nyírség Táncegyüttes ill. a Szabolcs és az Igrice Néptáncegyüttes táncházával.
(0 szavazat)

Kozma Orsi Jazz Quartet koncert

A 2008-ban alakult Kozma Orsi Jazz Quartet járja az országot és koncertezik külföldön jazz lemezeivel, és 2012.szeptember 28-án Nyíregyházán is koncertet adott a Hotel Barbizon színpadán. Korábban a Jazz+az és a Cotton Club Singers énekesnőjeként ismerhettük meg. Péntek este a Quartet második lemezéről az Embrace-ről is hozott dalokat, amelyen Tony Lakatos szaxofonművész közreműködik. Természetesen megszólaltak az énekesnő szólókarrierjének pop dalai is, áthangszerelve jazz stílusra.

A KOZMA ORSI QUARTET TAGJAI:
 
Kozma Orsi -ének
Cseke Gábor-zongora, billentyűs hangszerek
Hárs Viktor-bőgő, basszusgitár , baritongitár, vokál
Pusztai Csaba-dobok, ütőhangszerek
(0 szavazat)
1. oldal / 2

Kövess minket!

Nélküled nincs értelme...
Kövess minket Facebookon, hogy mindig lásd épp milyen érdekességeket osztunk meg Veled!