Eredményesnek tűnik az Ed Sheeran ellen indított plágiumper, mivel a Photograph című számával kapcsolatban benyújtott bírósági kereset megegyezéssel zárult, pedig tényleg egy hülyeségnek tűnt az egész.
Ed Sheeran plágiumpere is lezárult
A Martin Harrington-Thomas Leonard dalszerzőpáros 20 millió dolláros (5,5 milliárd forint) kártérítést és a jogdíjak megfizetését követelte az angol énekestől. A Los Angelesben tavaly júniusban benyújtott periratok szerint Sheeran dalában van egy rész, amelyik az ő Amazing című, A 2012-es X-Faktor-győztes Matt Cradle által előadott számuk refrénjét másolja.

Az Amazing szerzőpárosa szerint az angol énekes sikerszáma és saját, 2009-es daluk refrénje 39 hangjegynyi egyezést mutat, a hasonlóságot "az átlagos hallgató is azonnal felismeri". Ezt a lenti videóban le is lehet tesztelni, de aki akarja külön-külön is meghallgathatja a két számot és véleményt mondhat. Szerintem nevetséges az egész, mert az egy szál gitáros énekelős számok többségénél képtelenség ezt elkerülni. Nem tudom mennyi van a világon, de félelmetes mennyiségű az ilyen dal. Olykor a tinik is tonna számra írják ezeket, csak végre felismerje őket valamilyen stúdió. Ettől függetlenül a refrén hasonlósága jogos.

A két brit slágerszerzőt Richard Busch ügyvéd képviselte, aki Marvin Gaye néhai énekes családja nevében 7,4 millió dolláros plágiumpert nyert tavaly Robin Thicke és Pharrell Williams ellen, mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy Blurred Lines című világsikerük Gaye egyik 1977-ben írt dalának másolásán alapul.

Ed Sheeran a One Directionnak, Taylor Swiftnek és Justin Biebernek is írt számokat, Martin Harrington brit zenész Emma Buntonnak és Kylie Minogue-nak, valamint dolgozott Stevie Wonderrel és Céline Dionnal is. Thomas Leonard többek között a Backstreet Boys egyik slágerét szerezte.

Lassan oda jutunk, hogy már azért is plágiumper indul, ha valaki kiénekel egy magas C-t. A megegyezés részleteiről egyelőre semmi sem ismert, csak azt tudni, hogy egy kaliforniai szövetségi bíró fogja felügyelni a betartását. (Torony; MTI)
(1 szavazat)

Video

Kapcsolódó cikkek

Toronicza Péter

Szerző

A Promotions Média szerkesztője és újságírója, a mennyei kultúra éllovasa. Bár meglátása szerint elég nehéz ezt fenntartani, mikor már a „galamb alfarhangjában” is politika van. Túl sok minden fut át rajta a sörön kívül, de mégis a kritika műfajában érzi a legjobban magát, ami egy zenei albumtól kezdve lehet egy gasztronómiai műremek is. Azt se bánja, ha 16 órás sorozat maratont kell tartania, vagy végig kell ülnie egy több mint öt órás teniszmérkőzést.

Szólj hozzá!

Kövess minket!

Nélküled nincs értelme...
Kövess minket Facebookon, hogy mindig lásd épp milyen érdekességeket osztunk meg Veled!