Adatok:

 • Korhatár: Korhatárra való tekintett nélkül megtekintethető.
A galaxis örzője egyik sztárja alaposan kiakadt, amiért kirúgták a rendezőjét. Lehet, hogy a teljes stáb repül?
Dave Bautista, A galaxis őrzője első két részében Drax szerepében bukkant fel, a harmadikban is feltehetően benne lesz, de azt a munkát már aligha végzi örömmel. Vasárnap legalábbis arról írt a Twitterén, hogy bár a szerződése szerint kötelező szerepelnie az új részben is, de felfordul a gyomra a gondolattól, hogy olyanoknak kell dolgoznia, akik a fasiszta cyber-nácik szekerét tolják. Ez utóbbival a Disney-re utalt, a cég ugyanis nemrég kirúgta James Gunnt, vagyis A galaxis őrzői-filmek szellemi atyját, aki egyben írója és rendezője is volt az összesen több mint 1,6 milliárd dolláros bevételt termelő szériának. 

A stúdió a rendező jó egy évtizeddel korábbi botrányos tweetjei miatt döntött a szakítás mellett. Gunn a viccesnek szánt posztokban pedofíliával, nemi erőszakkal, a szeptember 11-i terrortámadással és a holokauszttal is tréfálkozott. Ízléstelen bejegyzéseiért később bocsánatot kért, ám ez nem hatotta meg a Disney-t. A tweteket ugyan semmi sem menti, az azonban izgalmas, hogy miért épp most kerültek elő.

Gunn hangos bírálója Donald Trump amerikai elnöknek, így aligha meglepő, hogy a Trumphoz közel álló Fox News csatorna melegítette fel a rendező undorító bejegyzéseinek ügyét, méghozzá egy szélsőjobboldali, összeesküvés-elmélet hívő, Mike Cernovich figyelmeztetése alapján. Gunn később azt mondta, hogy már megváltozott, jobb ember lett, és soha nem írna le olyan mondatokat, mint akkor. De ez már nem segített rajta.

A szexuális zaklatási botrány nyomán egy ilyen ügy nem maradhat elintézetlen, gondolhatták a Disney-nél, így hiába sorakozott fel Gunn mellett fél Hollywood, köztük A galaxis őrzői teljes stábja, a stúdió hajthatatlan maradt, a rendező nem dolgozhat a széria harmadik darabján. Az ügy persze sokkal bonyolultabb annál, hogy miért tartja valaki viccesnek, ha kisfiúk megerőszakolásáról írogat. A legfontosabb kérdés, hogy vajon el lehet-e felejteni a megengedhetetlen viselkedést, meg lehet-e bocsátani valakinek, aki ekkorát hibázott?

Zoe Saldana és Chris Pratt, A galaxis őrzője sztárjai szerint egyértelműen igen. Utóbbi bibliai idézettel erősített rá véleményére, mely szerint Gunn már más ember, a Disney nem ítélhet a korábbi tettei alapján. Dave Bautista nem finomkodott, nem idézte a Szentírást. Vasárnapi tweetjében egyszerűen lefasisztázta a rendezőt bemártó médiumot, és kollaboránsnak bélyegezte a Disney-t.
Megcsinálom, amire jogilag kötelezhetnek, de James Gunn kirúgása után ez a film már nem az lesz, amire leszerződtem
– tette hozzá a birkózóból lett színész.

Megjegyzése kisebb lavinát indított el. Néhányan már azon spekulálnak, hogy ha a vezető színészek ennyire ragaszkodnak Gunnhoz, és nélküle forgó gyomorral vágnának bele a forgatásba, akkor a Disney alá tartozó Marvel inkább hagyhatja az egészet a fenébe, és a harmadik résznek új szereplőkkel vágnak neki. A Forbes arról ír, ennek ugyan megvan a kockázata, de még mindig jobb lehet a stúdiónak, mint a határozott ellenállás.

Időközben újabb nagyágyú lépett be a Gunnt védők sorába. Kurt Russell arról beszélt a Variety-nek, hogy „talán kicsit túl érzékeny” döntés volt ez a Disney részéről, és „rossz embert szúrtak ki maguknak”.
Gunn-nak csodálatos szíve és esze van, remélem, megbocsátanak neki
– hangsúlyozta a színész.

Mindeközben Karen Krizanovich, a filmipart belülről ismerő kritikus azt mondta a BBC-nek, hogy a Disney lépéskényszerben volt, amint kiderült, miket írt Gunn korábban, a stúdiónak döntenie kellett: „De nem biztos, hogy a kirúgás volt a legjobb döntés.”

Többen osztják a véleményét, és már nem csupán a rajongói petíciók és a sztárok védőbeszédei sürgetik Gunn visszavételét, de befolyásos körökből is erről hallani. A Disney azonban úgy tűnik, ragaszkodik döntéséhez. Egy meg nem nevezett belső forrás a BBC-nek elmondta, eszük ágában sincs visszavenni a rendezőt. Esetleg egy kompromisszumos megoldásba – amelynek nem része Gunn visszavétele – belemennének, hogy megtartsák a színészeiket, de az lenne a maximum. Már ha ragaszkodnak egyáltalán az eredeti stábhoz.

(fib)
(0 szavazat)

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás карта полета москва пунта кана
  карта полета москва пунта кана
  2018. november 09., péntek - 18:10

  I've learned a few important things via your post. I'd personally also like to say that there is a situation that you will get a loan and never need a co-signer such as a Federal government Student Aid Loan. However, if you are getting financing through a traditional finance company then you need to be made ready to have a co-signer ready to help you. The lenders are going to base their very own decision on a few aspects but the largest will be your credit ratings. There are some lenders that will as well look at your job history and determine based on this but in many cases it will be based on on your score.

 • Hozzászólás hivatkozás page
  page
  2018. október 14., vasárnap - 11:21

  I simply want to mention I am just all new to blogging and site-building and definitely savored you're web blog. Most likely I’m planning to bookmark your website . You actually have fantastic posts. Appreciate it for sharing your website page.

Szólj hozzá!

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kövess minket!

Nélküled nincs értelme...
Kövess minket Facebookon, hogy mindig lásd épp milyen érdekességeket osztunk meg Veled!