Adatok:

  • Korhatár: Korhatárra való tekintett nélkül megtekintethető.
Már moziba sem kell menni egy félelmetes horrorért: a Netflixen látható Madarak a dobozban rejtélyes idegenekkel rémisztget.
Ha leveszed a kendőt a szemedről, meghalsz
– mondja ellentmondást nem tűrően Sandra Bullock két rémült gyereknek, egy kislánynak és egy kisfiúnak. És nem szórakozik velük, ha kinéznének a szemfedő alól, nagy valószínűséggel valóban végük lenne. A Földet ismeretlen lények árasztották el, és elég egy apró pillantás a szörnyszülöttekre, az embernek máris elmegy az esze, és amilyen gyorsan csak tud, véget vet az életének. Ha azonban nem néz rájuk, nem bántják a szerencsétlent, még csak hozzá sem nyúlnak, egyetlen fegyverük a csábítás, szeretteik hangján szólongatják az áldozatot, hátha úgy bedől nekik, és leveszi végre a szemtakarót, vagy kinyitja a szemét. Malorie (Sandra Bullock) ebben a nem túl barátságos poszt-apokaliptikus világban igyekszik biztonságos helyre vinni két kicsi gyermekét. Csónakkal indulnak útnak, mert a folyó végén állítólag menedék várja őket, ahol végre levehetik a kendőt.

Annyi mindentől rettegtünk már, annyi világvégén vagyunk túl, hogy egy szemfedős sztori meg se kottyan. Ráadásul a Madarak a dobozban (Bird Box) mintha minden apokalipszisből lecsippentene egy darabot. A rejtélyes lények által okozott katasztrófa kísértetiesen hasonlít M. Night Shyamalan Az esemény című filmjére, amiben Zooey Deschanel és Mark Wahlberg kétségbeesetten menekülnek a szél elől, mivel aki beleszippant a növények által megfertőzött levegőbe, menten megőrül, és végez magával. Visszaköszön a The Walking Dead is, bár itt nem zombik fenyegetik az embert, a morális kérdés ugyanaz, ha gáz van, csak magunkat mentsük, vagy segítsünk a másiknak is? A paranoia kapcsán kihagyhatatlan az It Comes at Night, ami 2017-ben simán az év horrorja volt, és amiben egy ismeretlen vírus tizedelte meg az emberiséget, a túlélők pedig egy erőd mélyén lévő házban húzzák meg magukat, és igyekeznek kint tartani a sötétséget. Ha pedig a világvége után a szülő mindenáron megvédelmezi a gyermekét, a Cormac McCarthy regényéből készült Az út sem maradhat ki, ott Viggo Mortensen, itt Sandra Bullock tesz meg mindent azért, megmentse az utódo(ka)t. A legnyilvánvalóbb párhuzam mégis a tavaly bemutatott Hang nélkül, ahol a világot elárasztó szörnyek a hangra voltak totál kihegyezve, egy apró köhögés, és már el is ragadta az óvatlan balekot a gyilkos lény. Nem beszélve az apokalipszis utáni gyerekvállalás kérdéséről.

A Madarak a dobozban mégsem ennyire egyértelmű nyúlás. Már csak azért sem lehet az, mert a film alapjául szolgáló regény, Josh Malerman könyvének ötlete elvileg a fentiek előtt született. Az író már a kétezres évek elején eljátszott a gondolattal, mi lenne ha csak csukott szemmel közlekedhetnénk a világban, a sztori azonban csak 2014-ben öltött végleges formát, és négy év kellett, mire filmen is viszontláthatjuk. A dán Susanne Bier rendezte alkotás azonban nem került moziba, egészen pontosan egy hétig vetítették néhány helyen, december vége óta pedig csak a Netflixen elérhető. Merész húzásnak tűnt egy ilyen filmet csak a streamre hagyni, de bejött, ha hihetünk a cég saját jelentéseinek, két hét alatt közel 50 millióan nézték meg világszerte (legálisan).

És az egész Romániából indul. Na jó, a regényben Oroszországon van a hangsúly, a rejtélyes öngyilkosságok ott terjednek el viharos sebességgel, hogy aztán Alaszkán keresztül Amerikát is elárasszák a misztikus lények, de a filmben Románia a gócpont, onnan kerül át az egyszerűen csak „dolognak” nevezett dolog Oroszországba és így tovább. Malorie Hayes festőművész, és magasról tesz a külvilágra. Az alkotás mellett egyetlen problémája akad, a hatalmas hasa, Malorie terhes, ám erről igyekszik nem tudomást venni. Szerencsére a nővére, Jessica (Sarah Paulson) két lábbal áll a földön, és igyekszik kirángatni a testvérét a művészet lila ködéből, hogy végre észrevegye, valami nem stimmel a világban, nem normális, ha az emberek egyszer csak kilépnek a száguldó busz elé, vagy addig verik a fejüket a falba, amíg van fejük.

Mire azonban kiderül, hogy mekkora a baj, már késő. Nem is húzzák sokáig az apokalipszist, két perccel azután, hogy Malorie a hírekből értesül róla, mi történik a világ másik felén, már mellette robbannak fel az autók, és emberek rohannak a halálba. A terhes nő hirtelen magára marad az őrület közepén, végül egy kis csoport túlélővel bezárkózik a legközelebbi házba, és kezdetét veszi a türelemjáték. Arra hamar rájönnek, hogy valamiféle idegen lények felelnek a dologért, ahogy arra is, hogy a kreatúrák látványa halálos, így minden ablakot elsötétítve várják a felmentő sereget. Ami persze nem jön, ezért kénytelenek a saját kezükbe venni a sorsukat.

Amíg mondjuk a Walking Dead egész évadokat szentelt a csapdahelyzetnek, vagyis a zombik fogságába esett emberek tucatnyi részen át filozofálhattak a világ végéről, a Hang nélkül pedig egy nagyon is konkrét helyzetet mutatott be, egy család túlélésért folytatott harcát, ami a kapcsolatok intimitása miatt jóval egyértelműbb a néző számára, mintha egy rakás idegen kerül egy térbe, ahogy a Madarak a dobozban esetében. Malorie az építész Greg (BD Wong) házában talált menedékre, ahogy mások mellett a szomszéd Douglas (John Malkovich), a leendő rendőr, Lucy (Rose Salazar), a világvége-függő bolti eladó, Charlie (Lil Rel Howery) és az iraki veterán Tom (Trevane Rhodes) is. Az egész kicsit olyan, mint egy celeb valóságshow, ahol a szereplőknek el kell játszania, hogy a külvilág összeomlott, és magukra vannak utalva. Épp ennyire vehető komolyan a folyamatosan zsörtölődő Malkovich, aki puskával a kezében mindenre csak azt tudja mondani, hogy „rossz ötlet”, de az elsősorban komikusként ismert Lil Rel Howery sem túl autentikus a pusztulás közepén rekedt, és az apokalipszisről regényt író Charlie szerepében. Sandra Bullock is inkább csak lézeng a házban, egykedvűen cipeli a hasát, és kerül egyre közelebb Tomhoz, aki még a világvége után is kellően visszafogott, józan és gondoskodó. Mintha mi sem történt volna.

A végtelenségig persze nem maradhatnak egy helyben, legyen az bármilyen biztonságos. Pontosan tudjuk a hasonszőrű filmekből, hogy a menedék előbb-utóbb pokollá változik, és ehhez még csak idegen erő sem kell, maguk az emberek teszik azzá. Így nem olyan váratlan fordulat, hogy Malorie végül egyedül menekülhet két kisgyermekkel, a sajátjával és egy sorstársa rábízott porontyával, illetve a dobozba zárt madaraikkal, akik jelzik a lények közeledtét. A folyó végénél pedig várja őket a menedék. Persze a csábítással bűvészkedő idegenek között semmi sem az, aminek látszik. Talán még a biztonságos rejtekhely is csak csapda.

Bár minden egyes részletét láttuk már korábban más filmekben, és a nagy ötlet, a szemfedő sem tűnik akkora dobásnak, a Madarak a dobozban mégis képes feszültséget teremteni. A folyón menekülő kis csapat, és a flashbackként bevágott világvége kellően tempóssá teszi a filmet, nem tudunk nem szorítani a kendő alól kukucskáló Sandra Bullockért, és a gyerekekért, hogy biztonságosan érjenek partot. Így még akkor is érdemes lehet a figyelemre Susanne Bier alkotása, ha közel sem olyan erős, mint a tavalyi év egyik legjobb filmje, a Hang nélkül.

A végére maradt a film legfőbb erénye. Eredetileg ugyan úgy tervezték, hogy megmutatják a lényeket, végül csak az árnyékukat látjuk, és a szereplők szemében végbemenő változásból sejthetjük, hogy az idegen kreatúrák felbukkantak. A regény alapján az alkotók megálmodták a szörnyeket, és néhány napja közzé is tették, hogyan néztek volna ki. A morcos óriáscsecsemőkre hajazó dolgokat elnézve, mindenki jól járt, hogy végül kivágták a jeleneteiket. Ami persze nem lehetett nehéz döntés, hiszen állítólag még a szereplők és a rendező is csak röhögött a valószínűtlen látványtól, könnyen elképzelhető, hogyan reagált volna a leggagyibb főellenség címére eséllyel pályázó lényekre az ilyesmire felettébb nagyközönség. Akármi is volt az ok, a döntés nagyon jót tett a filmnek, a rejtélyes jelenlét sokat dob az alkotáson.

(fib)
(0 szavazat)

Kapcsolódó cikkek

Szólj hozzá!

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kövess minket!

Nélküled nincs értelme...
Kövess minket Facebookon, hogy mindig lásd épp milyen érdekességeket osztunk meg Veled!