Kezdenek tisztázódni a körülmények, de még mindig sok a kérdőjel. Ugyebár robbanás történt kedd este a Borussia Dortmund labdarúgócsapatának busza közelében, ezért a vendég Monaco elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntős mérkőzésüket szerda 18.45-re halasztották. Emellett rendkívüli a szurkolói összefogás.
Az már biztos, hogy a Dortmund csapata volt a célpontA busz ablakai a robbantás után. - Fotó: AP
A rendőrség egybehangzóan úgy gondolja, hogy a Borussia Dortmund csapata volt a robbantás célpontja. A robbantások kedd este negyed 8 körül történtek, miután a busz elindult a szállodától az AS Monaco elleni meccsre.

Sandra Lücke ügyész bejelentette, hogy a megtámadott busz közelében egy levelet találtak, amelyet szövege szerint az elkövető vagy elkövetők írtak, de az ügyész szerint a hitelességét ki kell vizsgálni. A jelentés szerint a levélben hivatkoznak a tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett dzsihadista merényletre, és kiemelik, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció tagjaként a német légierő - felderítő repüléseket végző - Tornado gépei részt vesznek muzulmánok meggyilkolásában.

Ezért sportolók és egyéb hírességek Németországban és más, az IÁ ellen "keresztes" háborút folytató országokban felkerültek az IÁ "halállistájára".

A Süddeutsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk és a Westdeutscher Rundfunk azt hozta le, hogy a hatóságok fenntartással kezelik a levél állításait, nem zárják ki, hogy félrevezetést szolgáló hamis nyomról van szó.

A Bild közben azt írta, hogy házi készítésű pokolgépekről van szó, és valószínűleg a szálloda parkolója melletti sövényben rejtették el őket.

dorbum3

A buszon egyedül Marc Bartra sérült meg, akinél könnyebb sérülésre gyanakodtak, de mégis meg kellett műteni a kezét.
 
A merényletet elítélte a nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) labdarúgó-szövetség is. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke azt mondta, mind a Borussia Dortmund, mind az AS Monaco csapata példamutatóan reagált a támadásra, és mérkőzésük elhalasztása másnapra szintén jó döntés volt.

Közben a Dortmund szurkolók példátlan összefogást mutattak. Mivel sokan úgy tervezték, hogy a meccs után hazamennek a Monaco drukkerek közül, így nem maradt szállásuk. A sárgák szurkolói a #bedforawayfans hashtaggel akciót indítottak, hogy akinél van szabad hely, fogadjon be monacói szurkolókat. Ez a foci! (MTI; Torony)

(0 szavazat)

Kapcsolódó cikkek

Toronicza Péter

Szerző

A Promotions Média szerkesztője és újságírója, a mennyei kultúra éllovasa. Bár meglátása szerint elég nehéz ezt fenntartani, mikor már a „galamb alfarhangjában” is politika van. Túl sok minden fut át rajta a sörön kívül, de mégis a kritika műfajában érzi a legjobban magát, ami egy zenei albumtól kezdve lehet egy gasztronómiai műremek is. Azt se bánja, ha 16 órás sorozat maratont kell tartania, vagy végig kell ülnie egy több mint öt órás teniszmérkőzést.

Szólj hozzá!

Kövess minket!

Nélküled nincs értelme...
Kövess minket Facebookon, hogy mindig lásd épp milyen érdekességeket osztunk meg Veled!