Közel 950 kilométer mintegy 44 nap alatt, némi fagyási sérüléssel spékelve. Ő az első magyar, aki megtette ezt a távot.
Rakonczay Gábor elküzdötte magát a déli sarkpontigFotó: Rakonczay Expedíciók és Extrém Sport
Ahogy délelőtt írtunk róla, Rakonczay Gábor és külföldi túratársai ma pillantották meg a horizonton a fekete pontokat, vagyis a déli sarkponti bázist, még 13 kilométert kellett gyalogolniuk odáig, ez volt az utolsó szakasz.
Első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva. A magyar extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot (ez a helyzetpontok összeadásával jött ki, a valós megtett táv 950 kilométer körül van) egy 94 kilós szánt húzva maga után
- írta a Rakonczay expedíciók Facebook-oldal.

Rakonczay nem az első magyar, aki elérte a déli sarkpontot, előtte Ács Zoltán és Kovalcsikné Bátori Krisztina jártak már ott. Azonban ők nem a partvidék közeléből, hanem a 89. szélességi foktól gyalogoltak, mintegy 110 kilométert.

Rakonczay november 18-án indult 3 társával a Messner-starthelyről, legfeljebb 50 nap alatt tervezte megtenni az általa kitűzött távot, január 5-én szeretett volna célba érni, végül 2 nappal később sikerült.

rakonczay terkep

Fagyási sérülése is volt az arcán, de nem súlyos. A mozgasvilag.hu-nak a következőket mondta a célbaérést követően.
Fizikailag próbára tett az a kétszáz kilométeres szakasz, amelyen mély hóban meneteltünk – azt mondják, évek óta nem esett itt ennyi friss hó, a rendkívüli időjárás miatt több expedíciót is kellett kimenteni, mint általában. Másrészt pedig… Másrészt ilyen hosszú ideig nem voltam még ennyire ingerszegény környezetben. Szinte elkoptak a gondolataim. Néha órák teltek el anélkül, hogy bármilyen gondolat is átfutott volna az agyamon… Számítottam valami ilyesmire, de nem ilyen szinten.
(Gaba)
(0 szavazat)

Szólj hozzá!

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kövess minket!

Nélküled nincs értelme...
Kövess minket Facebookon, hogy mindig lásd épp milyen érdekességeket osztunk meg Veled!