promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drasztikus változás jön a jogsikra, minden magyar sofőrt érint
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hatalmas változás várható itthon a jogosítványokkal.

Rendkívüli változások bevezetésére készülnek a jogosítványokkal kapcsolatban az Európai Unióban, ami így Magyarországot és a magyar sofőröket is érinti. Főként a nyugdíjasokat. 

A tervezendő újítás szerint ugyanis aki elmúlt 70 éves, annak nem lenne elég megújítani a jogosítványát, de bizonyos teszteket meg kell ismételnie - írja a Vezess. 

Vagyis az EU által meghatározott korhatár felett mindenkinek igazolnia kellene, hogy továbbra is alkalmas járművezetésre, nem lenne elég az orvosi alkalmassági igazolás. Renegeteg baleset történik Európa szerte, így ezeknek a csökkentséére törekszenek ezek az újítások.

A cél tehát a közlekedésbiztonság növelése, az EU ugyanis azt szeretné elérni, hogy 2050-re egy halálos baleset se történjen a közutakon.

Azt nem tudjuk, hogy ez vajon reális cél-e (hiszen nem csak a 70 felettiek és nyugdíjasok okoznak közlekedési baleseteket), de ha ezt a változást valóban bevezetik, akkor szerintünk sok idős ember le fog mondani a jogsi iránti örök vágyáról. 

Pontos kidolgozott koncepció van már a módosításokkal kapcsolatos a jövőbeni változásokra.

A tervek szerint már 2030-ra a felére csökkentenék a halálos balesetek számát, ami nem lesz egyszerű, mert 2022-ben 20 600-an vesztették életüket az európai utakon. Egyelőre nem tisztázott, pontosan milyen teszteket kellene teljesíteniük az idős sofőröknek, de vélhetően minden ország saját maga hozhatna majd döntést ezzel kapcsolatban, tehát Magyarországon is egyedi, a magyarokhoz alkalmazkodó tesztek lennének. 

De nem ez az egyetlen változás a jogosítványok háza táján. Korábban írtunk arról, hogy januártól azon a szabályon is változtattak, hogy onnantól kezdve már a „C” kategóriával nem rendelkező, „B” kategóriás vezetői engedélyű járművezetőknek is lehetősége nyílik majd „D” kategóriás, autóbuszvezetői képzésre jelentkezni, és a sikeres vizsgák teljesítését követően már részükre is kiállítható lesz a vezetői engedély a „C” kategória hiányában is. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás