promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feleslegesen zabálják az áramot ezek az eszközök az otthonodban, jól gondold át, hogy bedugva hagyod-e őket
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyre többen spórolnak az áramon, de vannak eszközök, amik éjszaka tényleg feleslegesen vannak bedugva.

Ugyebár a lakosság akkor kezdett el alaposan spórolni az árammal, amikor bejelentették, hogy csak egy adott pontig jár a rezsicsökkentett ár. Ennek érezhető változása is volt, mivel grafikonokon mutatták ki, hogy visszaesett a fogyasztás. A magyarok elkezdték kicsit tudatosabban használni az áramat, amivel még spórolhatnak is.

Azért sok tényezőtől függ, hogy mennyi áramot fogyasztunk otthon. Például, hogy milyen típusú és mennyire energiatakarékosak a készülékeink, vagy hogy mennyit használjuk őket. Aki állandóan feleslegesen járatja a légkondit így nyáron, az felkészülhet egy borsosabb áramszámlára.

Sokan nem is gondolják, hogy a kikapcsolt, de bedugva hagyott eszközök is fogyasztanak áramot. Ezek az úgynevezett áramzabálók vagy energiavámpírok akár a háztartási áramfogyasztás tíz százalékát is kitehetik. Ezzel tényleg csak az MVM-nél pörög a számlánk. Bizony sokat lehet spórolni, ha úgy döntünk, hogy ezeket éjszaka lekapcsoljuk.

A telefontöltő és a laptop töltő a leggyakoribb ilyen dolog a háztartásban. Ezek bizony akkor is fogyasztanak, ha nincs rájuk csatlakoztatva készülék, csak hát általában lusták vagyunk kihúzni őket, vagy áramtalanítani.

Az állandóan működő internet routerek nem csak sok áramot fogyasztanak, hanem állandó célpontot jelentenek a hackereknek is. Ha éjszaka nem használjuk, akkor ezeket is érdemes lekapcsolni.

Nem is gondolnák, de a mikrohullámú sütő is rajta van a listán, de ugyanúgy a tévé is. A legjobb persze, ha olyan elosztót veszünk, amit egyetlen gombnyomással áramtalaníthatunk éjszakára. Higgyük el, hogy a sok kicsi sokra megy, és ha ezt megcsinálják, akkor nagyot fogunk nézni, hogy egy év alatt mennyi plusz pénz maradt a zsebünkben.

Persze az alap dolgokról se feledkezzünk meg: ha nem vagyunk a szobában, akkor ne menjen feleslegesen a villany, a tévé, és így tovább. Sokan ezt órákra képesek úgy hagyni, még ha nem is veszik észre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás