promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszaadhatunk valamit az Azori-szigeteknek, ha ültetünk egy fát
Borítókép:  Azamara Club Cruises
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Atlanti-óceán közepén elhelyezkedő szigetcsoport lakói és vendégei is igényesek. Meg aktívak is.

Az Azori-szigetek néhány éve majdhogynem fehér folt volt a térképen, legalábbis a magyar utazási térképeken. Nemhogy magyar nyelvű kiadványt nem lehett róla kapni (ez személyes tapasztalat, hiszen 2013 nyarán köze két hétre ide repültünk), de még a neten is csupán néhány sort lehetett találni róla. 

Pont annyit, amennyi tovább erősítette az embert, hogy ide menjen. Mert a tömeg nem ide tart, az Atlanti-óceán közepén elhelyezkedő szigetcsoportnál, majdnem félúton Európa és Amerika között, túl hideg a víz ahhoz, hogy  fürdőzés kedvéért is sokan felkeressék. Elsősorban az igényes utazók választják,

krátertavainak, gejzíreinek és az 1700-as évek Latin-Amerikájára emlékeztető kisvárosainak köszönhetően. 

A természet és történelem ilyen szintű találkozása emberi értékekkel párosul, itt egy percig sem éreztük, hogy pénzt akarnak lehúzni rólunk. Lakói mintha egyesítenék a legjobb európai és dél-amerikai tulajdonságokat, dolgosak, tiszták, nyíltak, mélyen megélik a hitüket. 

Itthon egyre többen megtapasztalják, mi az a kincs, amit az Azori-szigetek adhat. Most egy sajátos ötletnél fogva az is kiderül, mi mit adhatunk neki. 

A 21 éves Duarte Silveira és Igor Silveira 2018-ban alapították meg az Azooree utazási irodát, ami több szigetre szervez kirándulásokat – olvasható a turizmus.com-on. Mivel egyre többen hívei az aktív turizmusnak, úgy döntöttek, nemcsak a hegymászás, túrázás és a különféle sportolási lehetőségek szerepelnek majd utazási csomagjaikban, de akár még az ásás is. Céljuk, hogy a természetet pozitívan alakítsák át, ami igencsak ráfér a turistáktól bizonyos időszakokban hemzsegő népszerű üdülőhelyre.

Tapasztalatok szerint a turisták legtöbbje némi szakértő irányítás mellett szívesen fog bele a faültetésbe,

még azok is, akik csak lazulni jöttek volna eredetileg. Ezzel az akcióval alkotó részesei lehetnek ugyanis a fenntartható turizmusnak. Idén száz új facsemete növekedik már a szigeten.

Az évente elültetett pár száz fa önmagában nem változtatja meg a világot (bár szebbé teszi), hiszen ennek sokszorosát vágják itt ki az ipartelepítések vagy útépítések során. De akik a nyaralás után hazatérnek, örökre emlékezni fognak erre az akcióra, és a sziget sorsára.

A faültetés üzenete pedig szépen lassan eljut mindenkihez, és a világ akár még meg is menekülhet.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás