promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme Európa első víz alatti étterme
Borítókép:  dezeen.com
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Eddig többek között Dubai vagy a Maldív-szigetek büszkélkedhetett csak hasonló létesítménnyel, de most már Európába is megérkezett az első víz alatti étterem. Mindezt egy osloi székhelyű építészirodának, a Snøhettanak köszönhetjük. És ha már megépült, egyből ez lett kategóriájában a legnagyobb.

A Snøhetta megalkotta Európa első víz alatti éttermét Norvégia déli parjainál.

A nemes egyszerűséggel csak Undernek keresztelt épületet egy „elsüllyedt periszkóphoz” hasonlóan alakították ki 495 négyzetméteren. A látogatók egy óriási panorámás ablakon keresztül kaphatnak egyedülálló képet a tengeri életről, miközben a vacsorájukat fogyasztják. A hely körülbelül 40 fő befogadására alkalmas és tengeri kutatóközpontként is használható.

„A legtöbbünk számára, ez egy teljesen új élmény. Ez nem egy akvárium, ez az Északi-tenger vadvilága”

– mondta Rune Grasdal, az Under vezérigazgatója.

Forrás: dezeen.com

„Ha az időjárás rossz, az bizony nagyon durva. Nagyszerű élmény, hogy ott ülünk és biztonságban vagyunk, a természet pedig teljesen közel kerül hozzánk. Romantikus és egyben gyönyörű”

– folytatta Grasdal.

Forrás: archdaily.com


Az Undert a lehető legegyszerűbbre tervezték. Tulajdonképpen egy hosszú, fokozatosan mélyülő betoncső, ívelt, fél méter vastagságú falakkal, amik optimális ellenállást biztosítanak a hullámok és a víznyomás ellen.

„A kiindulási pont az volt, hogy olyan épületet tervezzünk, ami az embereket »lehozza« a vízbe. Ez biztonságosabb érzést ad, így nem érezzük csapdában magunkat”

– tette hozzá a vezérigazgató.

Forrás: archdaily.com


Az étterem belsejében a tölgyfa dominál, ami meleg színével barátságos hangulatot teremt és szépen harmonizál a tenger kékjével. Mindezt egy visszafogott világítás egészíti ki, biztosítva az átmenetet az épület világosabb színei és a tengerfenék mélyebb színei között.

Forrás: dezeen.com


A menün és a lenyűgöző építészeti megoldásokon túl az Under létrejöttének egyértelmű célja, hogy megmutassa a tenger sokféleségét a vendégeknek.

Az ötlet és a kivitelezés is lenyűgöző, így elég valószínű, hogy Európa első tenger alatti éttermére ígéretes jövő vár.

Ti kipróbálnátok?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás