promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar szem ilyen vihart nem látott még - veszélyben az emberiség?
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sosem látott pusztítás csap le a világ egyik legszebb országára.

A globális időjárási kilátástalanság mára már ténylegesen megjósolhatatlan méreteket öltött. Egyszerű népi igazságmondásnak tűnik, ám valóban megállapítható, hogy az évszakok teljesen felborultak, már nincsenek a Földön jól elkülöníthető időszakok. Ugyan a helyzet első látásra nem látszik drámaiabbnak, mint eddig bármikor, de érdemes figyelni a részletekre. Míg korában augusztus-szeptember környékén volt jellemző az amerikai partoknál a hurrikán-szezon, mára ez az időintervallum is jelentősen megnőtt. 

Természetesen a világ nem úgy működik, mint egy átlagos katasztrófafilm, melyek szerint szinte mindig az Egyesült Államokban, illetve a világ legnagyobb városaiban történik a végítélet. Most éppen Ausztrália van bajban, igaz, a helyi nyárnak már vége van. A kontinensnyi ország ugyanis már túl van a forró és száraz, tűzvészekkel terhelt időszakon. Most éppen egy már nagyon régen látott vihar, egy úgynevezett Indiai-óceáni ciklon fog lecsapni a nyugat-ausztráliai partokra. 

Mára és holnapra várják a legnagyobb pusztítást az óceáni partvidéken, és természetesen közvetlenül az ütközőzónában lehet a legnagyobb a káresemények lehetősége is. A parttól befelé haladva sokat enyhült a szakértői keresztségben Ilsa elnevezést kapó vihar. Állítólag a "kislány" szélereje a folyamatos, vízfelület felől érkező csapása akár a 240-270 kilométeres óránkénti sebességet is elérheti. A hivatalos közlemény szerint két település, egy őslakos bennszülött közösség szórványos területe, továbbá egy kikötő, amely a vasérc export egyik helyi elosztó-központjának számít. 

A meteorológusok szerint egyre többször lesz várható ilyen, és ehhez hasonló erejű vihar kipattanása az óceán felett, melyek gyakran fogják elérni az ausztrál partokat. 

Ennyire durva a ciklon:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás