promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Utánajártunk annak, hogy ki az, akit a Real Madridnál korszakos zseninek tartanak
Borítókép:  Forrás: Marca.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vinícius Juniort a világ legdrágább, 17 éven aluli játékosa lett azzal, hogy 2017-ben a Flamengóhoz a Real Madridhoz szerződött. Jelenleg kiemelkedő tagja csapatának. De kicsoda ő pontosan? S miért tartják a királyiak olyannak, aki tíz évente csak egyszer születik?

„A tehetség mindent megtanul, a zseni mindent tud” – Johann Wolfgang Von Goethe.

A labdarúgásban minden kis és nagy klub – függően rendelkezésre álló erőforrásaitól – a zseniket keresi. A nagy nyugat-európai csapatok (Manchester United, Real Madrid) világméretű játékosmegfigyelő-hálózat segítségével próbálják megtalálni azt, aki a különbséget jelenti győzelem és vereség között. Azt, aki képes áthúzni az ellenfél szakmai stábjának aprólékos tervezését, és egy mozdulattal eldönteni mérkőzéseket vagy csupán egy-egy szituációban olyat alkotni, amitől több tízezer, a lelátón helyet foglaló embernek tátva marad a szája.

S, amikor időről-időre felbukkan egy zsenipalánta, akkor érdemes elmorfondírozni azon, tényleg betölti-e azt a szerepet, amit megvásárlója remél.

Majd két évvel ezelőtt, 2017 májusában a Real Madrid bejelentette, hogy 45 millió euróért leigazolta Vinícius José Paixão de Oliveira Júniort a Flamengótól. Ezzel a vigyori brazil lett a legdrágább 17 éven aluli játékosa. (A húsz éven aluliak listáján is csak a Manchester United játékosa, Anthony Martial előzi meg, őt 19 évesen 60 millió euróért szerződtette az angol klub.) A kontraktus részét képezte, hogy a játékos a szerződésének aláírását követően még egy évig marad a Flamengo csapatánál, majd 2018 nyarán csatlakozott a Real Madrid első keretéhez. Ez így is történt.

Vinicius Junior esete kapcsán nem véletlen, ha felmerül Martin Ödegaard neve. A norvég ifjú körül szintén nagy volt a felhajtás, ám a Real első csapatában egy mérkőzésig jutott, majd 2017 tavaszát már a Heerenveenben töltötte. A legfrissebb hír vele kapcsolatban, hogy marad Hollandiában, annyi különbséggel, hogy a 2018/2019-es szezont a Vitesse csapatában játssza kölcsönszerződés formájában. (Persze, még mindig csak egy 19 éves játékosról van szó, érdemes cseppet türelemmel lenni.) A kérdés adott: fennáll-e veszély, hogy Vinícius Ödegaard sorsára jut?

„Kettejük helyzete nem hasonló. Vinícius több mint egy éves tapasztalattal rendelkezik a profik között a Flamengónál. Ugyan a brazil első osztály nem olyan erős, mint a La Liga, de így is jobb hely a fejlődésre, mint a norvég élvonal. Emellett kupatapasztalattal (Sudamericana-kupa, Libertadores-kupa) is fel van vértezve” – fogalmazott korábban a Promotions.hu-nak Anderson Moura, brazil újságíró, kommentátor.

A vékony dongájú Vinícius a futball alapjaival São Gonçalo (egy kis város Rio de Janeiro közelében) utcáin ismerkedett meg, majd első állomásként a Flamengo érdekeltségeihez tartozó Escolinha Fla Sao Goncalóhoz került. „Édesapja ötéves korában ajánlotta nekünk. Folyamatosan jobban teljesített, mint a nála idősebbek” – fogalmaztt Cacau, a klub utánpótlásában dolgozó tanár, egyben a focista felfedezője. Érdekesség, hogy Vinícius fiatalkorában több évig balhátvédként játszott, jelenleg már támadóként számolnak vele.



Arra a kérdésre, hogy Brazíliában mennyire megszokott, hogy valaki balhátvédből csatár legyen a Yahoonál és Goal.com-nál is dolgozó Moura elmondta: nem tekinthető általánosnak, de úgy gondolja, van erre a jelenségre egy egyszerű magyarázat.

„A brazil szélső védők természetükből fakadóan támadó mentalitással rendelkeznek. Sikeres szélső védő lehetsz Brazíliában, ha gyengén védekezel, de jól támadsz, fordítva ugyanakkor ez nem működik. Az általános, világszerte uralkodó vélekedés nem hasonló. Jó példa Marcelo (Real Madrid) és Filipe Luis (Atlético Madrid) esete. Marcelo elképesztő, egy zseni, de érzékelhető, hogy akadnak nehézségei a védekezésnél. A másik oldalon ott van Filipe Luis, aki hatékonyan segíti a belső védőket, de hazájában nem annyira elismert. Tehát, amióta Brazíliában a szélső védők sokkal inkább támadó-orientált szerepkörben játszanak, azóta – főleg fiatal korban – a posztok közötti átjárás is könnyebb.”

Pályája elején Vinícius – nem meglepő módon – a nagypálya mellett futsalozott is. Észrevehető, hogy szinte minden brazil játékos gyerekkorában szoros kapcsolatba került a sportág 4+1-es formájával. Moura szerint ennek főként az az oka, hogy nagyon minimális anyagi befektetésre van szükség a játékhoz, néha elég néhány zokni meg újságpapír, illetve egy aprócska terület.„Egy másik fontos tényező, hogy Brazília jelenleg nem rendelkezik túl sok, nagy méretű futballpályával. A korábban létező hatalmas területeket ugyanis parkokkal vagy lakóházakkal építették be az elmúlt években. Egy futsalpálya építéséhez azonban nincs szükség nagy térre, ahogy a karbantartásra se kell túl nagy hangsúlyt fektetni” – tette hozzá.

Hogy korosztályának mennyire kiemelkedő játékosa Vinícius azt jól mutatja, hogy – tíz éves korától már a Flamengóhoz tartozó labdarúgó – tizenhárom esztendősen a brazil U15-ös válogatottba kapott meghívott, s ennek a korosztálynak dél-amerikai tornáján hat gólt lőtt. Két szinttel fentebb, az U17-esek között sem tűnt el, mérlege: 22 mérkőzés, 19 gól. Mi több, a 2017-es U17-es dél-amerikai torna gólkirálya lett. Az pedig már szinte kézenfekvő, hogy mindkét említett tornát megnyerte csapataival. Ráadásul a Flamegónál vele együtt olyan korosztály jött össze, amely kilencven mérkőzésen át nem talált legyőzőre.
 

Mint azt a videó is mutatja: virtuóz, rendkívül gyors és technikás játékosról van szó, aki jobb és bal lábbal majdhogynem egyformán bánik a labdával. Testfelépítését nézve az sem lett volna meglepő, ha rövidtávfutónak áll (persze, néhány kilogramm izom felépítése után), hosszú lábaival elképesztően gyorsul. Emellett egykori balhátvéd poszton szerzett tapasztalatának köszönhetően a védekezéssel sincs gondja – érti és segíti a mögötte játszó társát. Korábbi trénerei szerint korához képest taktikailag fegyelmezett. Elhivatottságát az is mutatja, hogy a Real Madrid megfigyelőjének jelentése alapján: Vinícius szerződtetése után nem állt le, gyorsabb és erősebb lett, és állítólag nőtt is.

Nem véletlenül gondolják a Real Madrid scoutjai (játékosmegfigyelői) úgy vélik: ilyen tehetség tíz-húsz évenként születik.

Na, de miben kell fejlődnie? „Elsősorban a csapatmunkájában” – válaszolt a felvetésre Moura. Úgy véli, hogy sokat segít csapatának labdavesztés követően, de fejlődnie kell passzainak időzítésében.

„Ennél is fontosabb, hogy hatékonyabban fejezze be akcióit, illetve tökéletesíteni kell azon képességét, hogy minél különbözőbb módon tudja megrúgni a labdát.”

A jelenleg Kanadában élő és egyéni edzőként dolgozó Moura felhívta a figyelmet Vinícius személyiségére. Úgy látja, hogy több olyan brazil játékost lehetett látni a történelemben, akit elsodort az éjszakai élet. Vinícius családja ebből a szempontból fontos tényező, ők azok, akik „két lábbal a földön tartják és a játékos tudja, a siker csak kemény munkával és koncentrációval érhető el” – fogalmazott. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás