promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyar hokiban bevezették az igazságos verekedés fogalmát
Borítókép:  Youtube
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nemzetközi szövetség szabálykönyvével ellentétes iránymutatást alkotott a magyar hoki szövetség. Ha két bunyózni szándékozó játékos egymásnak esik, de a bíró beavatkozásra leállnak, s nem ütnek tovább, akkor biztosan megússzák ötperces büntetéssel. Csütörtökön le is zajlott az első fair fight a bajnokságban. Videó!

Jégkorong mérkőzésre csak ritkán kapcsoló tévénézők gyakorta szembesülnek vele, hogy egy-egy összeütközés után a két játékos elhajítja a botját, s elkezdi csépelni egymást. Az köztudott, hogy a hokinak ez régóta része, akár tetszik, akár nem. Úgy is mondhatjuk, hogy nagy hagyományai vannak az ökölharcnak a jégen, ez a show része, a szurkolók szinte várják, hogy időnként egymásnak essenek a játékosok.

Ennek megfelelően a nemzetközi szövetség (IIHF) érthetően körülhatárolt rendelkezéseket hozott arról, hogy a verekedőket hány perces büntetéssel kell sújtani az egyes esetekben. A magyar szövetség azonban úgy határozott, hogy a magyar bajnokságban, az Erste Ligában felülbírálja a nemzetközi iránymutatást, s beemelte saját szabálykönyvébe a fair fight kitételt.

Ahogy a Jégkorongblog kiszúrta, ezt a szabályt alkalmazták a bírók az egyik csütörtöki bajnoki negyeddöntőben, melyen a Ferencváros 2-0-ra verte a Vienna Capitals 2. csapatát.

A sárga mezes Armin Preiser akaszkodott össze a többiektől elkülönülve Pavuk Attilával, s miután összeugranak, Pavuk egy ütéssel leteríti ellenfélt. A bírók ekkor avatkoznak közbe, s mindenki megy békében a büntetőpadra.

A „magyar fejlesztésű” fair fight szabály körülményei a szabálykönyv szerint a következők:

  • a verekedésben csak két játékos érintett, akik egyformán akartak verekedni,
  • a verekedést kiváltó okozó nem egy harmadik játékos,
  • a verekedést azonnal abbahagyják, amint a vonalbírók beavatkoznak,
  • a verekedés leállása után nincs további ütés, vagy ellenállás a játékvezetőkkel szemben, és a játékosoknak azonnal a büntetőpadra kell menniük.

Ha minden kritérium teljesül, akkor a két játékos a kiszabott 5-5 perc büntetés leteltével visszatérhet a jégre. Ez Pavukék esetében meg is történt.

Minden más ököllel ütés, verekedés esetében a játékvezetők kisbüntetést (2 perc), a fair fightért is járó nagybüntetést (5 perc), fegyelmit (10 perc), végleges fegyelmit (20 perc) vagy végleges kiállítást szabhatnak ki.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás