promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Film készült az NHL imádott szovjetjeiről
Borítókép:  dailymotion.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Detroit Red Wings a kilencven éves közepén négy évtized után tudta újra megnyerni a Stanley Kupát, a csapat magját orosz csillagok alkották. Címet védtek, NHL-rekordot döntöttek, olyan nyomot hagytak maguk után, hogy tavaly film készült róluk.

Fjodorov, Kozlov, Larionov, Fetyiszov, Konsztantyinov – ezt az ötöst az autógyári munkástól a bolti kisegítőtől át a nyugdíjas postásig mindenki keni-vágja Detroitban, még most is. Pedig nem most volt, amikor az orosz fogat hajtotta a Red Wings szekerét.

Egészen a kilencvenes évek közepéig kell visszamenni. Épp addig, amikor idehaza az ugyancsak félelmetes orosz hokisok (Donyika, Kulikov, Mihonyik, Puskarjov, Vlaszov, Vaszjunyin) által repített jászberényi Lehel HC a dicsőséges bajnoki cím és kupagyőzelem után elkezdett széthullani.

Scotty Bowman és a Red Wings vezetése egy rettenetes, sikertelen korszakot zárt le, mely olyan hosszúra nyúlt, hogy az ellenfelek drukkerei a Dead Wings becenevet agatták a detroiti alakulatra. Olyan csapatot raktak össze, melyből keveset látott addig a hokivilág. A 95-96-os idényben a csapat NHL-rekordot döntött: 62 mérkőzést nyertek meg. A Stanley Kupa mégsem lett az övék, mert a nyugati konferenciadöntőben elbuktak a Colorado Avalanche ellen.

Ez itt Szergej Fjodorov, és a Washington ellen lőtt ötöse:

A következő évben viszont ők lettek a bajnokok, a Russian Five-nak becézett orosz légió sziporkázott. 42 év után lett Stanley Kupa-győztes a Red Wings, nem is kérdés, hogy a drukkerek minden egyes csapattag nevét aranykeretbe foglalták.

A Detroit megvédte a címét, majd lassan széthullott az orosz ötös. Vladimir Konstantinov például autóbaleset következtében agysérülést szenvedett, s a 98-as Stanley Kupa-átvételekor kerekes székben tolták be a Joe Louis Aréna jegére.

Az oroszok szép lassan elpárologtak az aranycsapatból, mely máig a legeredményesebb amerikai klub az NHL történetében. A szurkolók viszont megőrizték az emléküket, legendává váltak Detroitban. Legendákról márpedig filmet kell forgatni.

Róluk, az NHL történetének első színtiszta orosz mezőnysoráról szól a 2018-ban készített Russian five. Arról, hogy a CSZKA Moszkva egykori szovjet hokisai hogy lettek istenített sztárok a legsikeresebb amerikai jégkorong csapatban. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás