promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bölcsesség már 70 éves, de fiókája jelentheti a faj túlélését
Borítókép:  Medium
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legalább 68 éves Wisdom (Bölcsesség) által rakott tojásból február elején bújt ki a Laysan-albatrosz fióka az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon. Minden itt született fiókának fontos szerepe van a faj túlélésében. 

A legalább 68 éves Wisdom által rakott tojásból február elején bújt ki a Laysan-albatrosz fióka az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon, a távirati iroda beszámolója alapján. Wisdom több mint

hatvan éve tér vissza a Midway-atollra és minden évben ugyanazt a fészket használja párjával, Akeakamaival.

Tavaly november 29-én érkezett meg újra az atollra, és hamarosan ismét tojást rakott. A Sokszínű Vidék a hírhez hozzáteszi, hogy Wisdom kora messze felülmúlta a Laysan-albatrosz átlagos élettartamát, ami átlagosan 12 és 40 év közötti. Az életében felnevelt fiókák számát 31-36 közöttire becsülik. 

Midway Atoll rendkívül fontos élőhely 30 madárfaj számára – folytatja a portál. A világ Laysan-albatroszának közel 70 százaléka és a fekete lábú albatrosz 40 százaléka él itt. 

Minden itt született fiókának fontos szerepe van a faj túlélésében.

„Mivel a Laysan-albatrosz nem költ évente, és ha igen, egyszerre csak egy tojást rak, még egy madár kikelése is fontos” – ez Bob Peyton, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat projektvezetőjének véleménye. 

A Laysan-albatoszokra továbbra is komoly fenyegetést jelentenek a halászok, és az óceánokban egyre növekvő szennyeződés. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás