promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5 nő, aki a férfiakat megelőzve lett világhírű
Borítókép:  Donerre
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A férfiak világában nem egy nőnek sikerült maradandót alkotnia, az autóversenyzéstől a sakkozáson át a kutatásig. Listánk természetesen nem teljes, csupán egy-egy különleges területről kiragadtunk egy-egy különleges hölgyet, érzékeltetve, hogy mi mindent értek el. 

Jutta Kleinscmidt: a Dakar-rali egyetlen női győztese

A technika vívmányai vonzották, fizikát tanult és a BMW-nél helyezkedett el. Először egy BMW-motoron indult a Dakar-ralin, amelynek végállomása akkor még valóban Dakar volt, és természetesen a versenyt is Arfikában és nem Dél-Amerikában tartották. Az 1988-as premier után hét évvel jött az autós korszak,

hol Mitsubishi Pajeróval, hol Buggy Schlesserrel.

Az első női szakaszgyőztes lett, aztán az első női dobogós, végül 2001-ben az első – és máig az utolsó – női győztes, Mitsubishivel. Navigátorai rendre férfiak voltak, egy svéd hölgyet leszámítva, akit úgy hívnak, hogy Tina Thörner. 

Marie Curie: két Nobel-díj tulajdonosa

Annyiban Jutta Kleinschmidtre hasonlít, hogy fizikában erős volt, de a kémiával sem állt rosszul, végül mindkettő Nobel-díját megkapta. Az 1867-ben Maria Sklodowskaként született lengyel nő a radioaktivitás kutatásának anyja lett, a párizsi Sorbonne-egyetem első női professzora. A fizikai Nobel-díjat megosztva kapta (többek között a férjével), a kémiait egyedül.

Az első világháború kitörése után a Nobel-medálokat háborús célokra ajánlotta fel.

Egész életében radioaktív anyagokkal dolgozott, de ezekről még senki sem tudta, hogy mennyire veszélyesek. 1934-ben bekövetkező halálát az ionizáló sugarak okozták, a rádium miatt égési sérüléseket találtak a kezén. Egy évvel később idősebb lánya, Iréne is kémiai Nobel-díjas lett. 

Polgár Judit: feketén-fehéren a legjobb

Nővéreivel, Zsuzsával és Zsófiával együtt korán eldöntötte róluk az édesapjuk, hogy világklasszis sakkozót farag belőlük, nem utolsó sorban azért, mert jó üzlet – ezt a családfő később maga mondta ki. Judit az U12-es, majd az U14-es fiúk között is világbajnok lett,

tizenkét éves korától harminchat éves koráig vezette a női világranglistát.

2700 Élő-ponttal, egyedüli nőként lépte át a szupernagymesteri határt. Az első nő lett a Top 10 között az abszolút világranglistán, Kaszparovot és Karpovot is legyőzte. Később a magyar férfiak szövetségi kapitányaként is tevékenykedett.  

Vivian Maier: a 81 éves korában felfedezett fotóművész

A fotózás sem tipikusan női hivatás, és Vivian Maier sem hivatásként űzte. Volt gyári munkás és gyermekfelügyelő is, közben viszont készített 100 ezer képet Chicagóról, önmagának. Ugyanígy megragadták a New York-i utcák is, majd Közel- és Távol-Kelet, Észak-Afrika és Olaszország is, melyeket

egy világkörüli út során egyedül járt végig.

2007-ig, vagyis 81 éves koráig senki nem tudta róla, hogy milyen képességek és kincsek birtokosa, mígnem egy chicagói történész 400 dolláért vett tőle 30 ezer negatívot a könyvéhez. Ekkor, szinte véletlenül derült ki őstehetsége, amely pillanatok alatt világhírűvé tette.   

Frida Kahlo: a tragikus sorsú önképző festőművész

Az 1907-es születésű mexikói hölgy hat éves korában gyermekbénulást kapott, egyik lába így eldeformálódott. Innentől kezdve sokszor férfiruhában, hosszú szoknyában járt, hogy ne lássák. Később is tragédiák sorozata lett az élete.

Tizennyolc évesen egy buszbalesetben életreszóló gerincsérüléséket szenvedett,

szeretett volna gyermekeket, de többször elvetélt, egy évvel korai halála előtt amputálták a jobb lábát. Negyvenhét évesen hunyt el, hihetetlen élet és életmű után. Míg a házasságában megélte a szerelmet, szeretői között volt Lev Trockij is. Magának festett, de az első latin-amerikai festő lett, akitől képet vásárolt a párizsi Louvre.   

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás