promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális cápatámadás videóval, több végtagja is leszakadt az áldozatoknak
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bár a statisztikák szerint közel sem a cápa felelős a legtöbb halálos végkimenetelű állattámadásért, sok dolog miatt mégis ezt a fajt övezi a legnagyobb misztikum és félelem.

Cikkünkben összeszedtük 10 olyan esetet, amikor a támadás tragikus végkimenetelű volt és a véres rémálom valósággá vált.

A legtöbb esetben a cápa-ember találkozások nem halálos kimenetelűek, sőt, sokszor észre sem vesszük a közelünkben úszkáló ragadozót, azonban néhány esetben olyan támadás történt, ami örökre megváltoztatta az áldozatok életét.

1. Bethany Hamilton: Bethany Hamilton Hawaii-i szörfös 2003-ban egy 4 méter hosszú tigriscápa támadása áldozatává vált. A támadás következtében Hamilton elvesztette jobb karját, azonban hivatásától ez sem tántorította el, visszatért a vízbe és folytatta a szörfözést.

2. Mick Fanning: 2015-ben a híres ausztrál szörfös Mick Fanning egy élőben közvetített szörfversenyen volt, amikor egy nagy fehér cápa megtámadta.

A támadás közvetlenül a verseny közvetítése alatt történt, amit milliók láttak.

Fanning szerencsére épen megúszta a támadást.

 

3. Mike Coots: Mike Coots Hawaii-i fotós és szörfös 1997-ben egy tigriscápa támadása áldozatává vált, a támadásban a cápa leszakította a lábát. A baleset után is folytatta a szörfözést, továbbá segített felhívni a figyelmet a cápák fontosságára a tengeri ökoszisztéma szempontjából.

4. David Lilienfeld: David Lilienfeld 2012-ben Dél-Afrikában egy szörfdeszkán evezett, amikor egy fehér cápa támadása következtében megsérült. Sajnos a sérüléseibe belehalt a helyszínen.

5. Sarah Illig: 2018-ban Sarah Illig a bahamai tengerparton búvárkodott, amikor egy nagy fehér cápa lecsapott rá. A cápa széttépte a bal karját, amit sikerült a helyszínen orvosolni, de az eset után a nő élete teljesen megváltozott.

6. Rodney Fox: Rodney Fox 1963-ban Ausztráliában búvárkodott, amikor egy fehér cápa támadása következtében életveszélyesen megsérült. A támadás megváltoztatta az életét, és azóta cápatámadásokkal kapcsolatos oktatási és kutatási tevékenységet folytat.

7. Craig Ison: Craig Ison 2015-ben búvárkodott Dél-Afrika partjainál, amikor egy tigriscápa támadott rá. Az állat három ujját harapta le, és számos más sérülést okozott a testén. Szerencsére Isonnak sikerült túlélni a támadást.

8. Kevin Swanson: Kevin Swanson 2004-ben Hawaii partjainál merült, amikor egy fehér cápa támadása következtében megsérült.
Swanson egy hatalmas darabot vesztett az állátból és a bal karjának nagy része is súlyos sérüléseket szenvedett. A támadás után Swanson visszavonult a búvárkodástól és azóta aktívan dolgozik a cápákat védelmező környezetvédelmi szervezetekben.

9. Ernie Polk: Ernie Polk 2001-ben Floridában horgászott, amikor egy fehér cápa támadása érte. Az állat a hajójuk oldalán felugorva harapta meg a jobb karját. Polkot sikerült kórházba szállítani, de a sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az orvosoknak el kellett távolítaniuk a karját.

10. José Ernesto da Silva: José Ernesto da Silva brazil búvár 2019-ben a Fernando de Noronha szigetek közelében merült, amikor egy nagy fehér cápa támadása következtében megsérült. Az állat leharapta a búvár bal lábát, majd eltűnt a tengerben. Da Silva-nak sikerült kimenekülnie, ám több műtéten kellett átesnie és maradandó károsodást szenvedett.

Amint látjuk a legtöbb esetben az ember tolakodott be a cápák területére, ez zaklatta fel az állatokat, így mindenképpen tartsunk be néhány szabályt a fürdőzésünk kapcsán (figyeljük a táblákat, ne ússzunk be túl mélyre, szürkületben és viharos időben ne menjünk a tengerbe) és akkor biztonságban leszünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás