promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vlagyimir Putyin kőkemény szavakkal üzent a világnak a beiktatásán, komolyan kell venni az üzenetet
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Azt is bejelentette, hová vezet majd első külföldi útja új ciklusában.

Vlagyimir Putyin újra beiktatva az orosz elnöki tisztségbe (hatalmas meglepetés azért nem okozott a választási győzelme), ünnepélyesen kihirdette az elkötelezettségét az ország és a következő nemzedékek jövője iránt. A beiktatási beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország sorsát kizárólag az oroszok határozzák meg, miközben nyitott marad a párbeszédre a nyugati országokkal. A biztonság és a stabilitás fontosságát emelte ki, hangsúlyozva az egyenlőség és az egyenrangúság elvét. Putyin elkötelezte magát a többpólusú világrend megteremtése mellett, miközben ígéretet tett az orosz nép bizalmának megerősítésére, és nem fukarkodott a grandiózus szavakkal:

"Ma lényegében az ezeréves történelmünk és őseink előtt adunk számot. Ők megközelíthetetlennek tűnő magasságokat vettek be, mert az első helyre mindig a hazát helyezték, és tudták, hogy igazán nagy célokat csak a hazával és a néppel együtt lehet elérni"

Az elnök beszédében felidézte Oroszország hosszú történelmét és az elődeink bölcsességét, akik mindig a hazát helyezték az első helyre. Az egység és összetartás fontosságát hangsúlyozta, kijelentve, hogy az ország jövője az egész társadalom egységén múlik. A gyorsan változó világban Oroszországnak önellátónak kell lennie, új lehetőségeket kell kutatnia, ahogy ezt már korábban is tette történelmében.

A beiktatási ceremóniát követően Putyin részt vett az elnöki ezred díszszemléjén a Kremlben, majd egy hálaadó liturgián vett részt. A pátriárka, Kirill, Isten áldását kívánta az elnökre, hangsúlyozva az államfő szolgálatának fontosságát az ország sorsának alakításában:

"Isten segítse önt, hogy folytassa a szolgálatot, amelyet maga Isten bízott önre, a haza iránti szeretettel, bátorsággal, mert néha szükség van ilyen bátorságra, amikor sok mindenen át kell lépni - talán néha olyan dolgokon is, amelyeken a hétköznapi életben nem lehet. Ez a bátorság, erő kell hogy kísérje az államfő szolgálatát, akinek tettei meghatározzák az ország sorsát"

Vlagyimir Putyin hat éven át fogja betölteni az államfői tisztséget, és jogában áll majd újrajelölni magát az 2030-ig tartó időszakra. A beiktatást követően az orosz kormány lemondott, és Putyin új miniszterelnököt fog kinevezni. Az új miniszterelnök kiválasztását a parlament jóváhagyása előzi meg, és várhatóan május 10-én fogják megvitatni az alsóházban. Putyin első külföldi útja Kínába vezet majd, válaszul Hszi Csin-ping kínai elnök tavalyi oroszországi látogatására.

(MTI)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás