promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyre több olyan gént találnak, amely a depresszióért felelős
Borítókép:  egezsegkapu.hu
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szorongással és érzelmi bizonytalansággal járó neuroticizmus depressziót okozhat. Ez az összefüggés segíthet a kutatóknak rávilágítani az olyan személyiségjegyekre, amelyek növelhetik a betegség jelentkezésének kockázatát.

Az Edinburgh-i Egyetem egy egészen kiterjedt kutatást végzett a depresszióról, a depressziós emberekről. A nature.com-on megjelent vizsgálati anyagból kiderül, hogy a kutatók különböző adatbázisok alapján több mint 2 millió ember egészségügyi profilját nézték át és összesen 269 gént sikerült meghatározniuk, melyeknél összefüggést találtak a depresszióval.

Ahogy a HVG is írja a szemléjében, a kutatók egy újfajta statisztikai módszert alkalmazva azonosították a DNS azon részeit, amelyek megegyeztek a depressziós és például a dohányzó embereknél. Az eredmények azt sugallják, hogy a depresszió kiváltó tényezője lehet a dohányzásnak néhány embernél, ám további vizsgálatokra van szükség az összefüggés megértéshez.

A témában született eddigi legnagyobb tanulmány szerint továbbá a szorongással és érzelmi bizonytalansággal járó neuroticizmus depressziót okozhat. Ez az összefüggés segíthet a kutatóknak rávilágítani az olyan személyiségjegyekre, amelyek növelhetik a betegség jelentkezésének kockázatát.

„Ezek az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a depresszióért részben a génjeink a felelősek” - mondta a kutatást vezető Andrew McIntosh, az egyetem professzora.

A kutatók remélik, hogy az eredményeik segítenek megérteni, hogy bizonyos emberek miért hajlamosabbak jobban a depresszióra, mint mások, és hogy miként tudnának az orvosok a jövőben hatékonyabban segíteni a depresszióval és szorongással küzdőkön.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás