promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olvassa el a történelem legrégebbi ügyfélpanaszát
Borítókép:  iflscience.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ékírásos agyagtáblán egy Nanni nevű férfi egy Ea-nasir néven ismert szállítónak tesz panaszt.

Az emberek jó pár ezer éve is emberek voltak. Nemcsak szóban, írásban is. Erről tanúskodik az a régészeti tárgy, amely Kr. e. 1750-ben keletkezett, és az ókori Mezopotámiából származik. Az ékírásos agyagtáblán egy Nanni nevű férfi egy Ea-nasir néven ismert szállítónak tesz panaszt.

„Minek nézel engem, hogy ilyen megalázóan bánsz velem? Hozzánk hasonló, úriember küldöncöket menesztettem hozzád, hogy elhozzák a nálad letétbe helyezett pénzeszsákomat, de te megvetéssel kezeltél, többször üres kézzel visszaküldve őket, ráadásul ellenséges területen keresztül. Van-e a Telmunnal (egy ókori város) üzletelő kereskedők között, valaki, aki így bánt volna velem? Egyedül te bánsz a küldöncömmel ilyen megalázóan” – írja Nanni.

„Hogy bántál velem? Visszatartottad a pénzeszsákomat ellenséges területen; most rajtad a sor, hogy teljes egészében visszaadd a pénzemet. Vedd tudomásul, hogy mostantól nem fogok tőled semmiféle rezet elfogadni, ami nem kiváló minőségű. Mostantól egyenként választom ki és viszem a saját udvaromba az öntvényeket, és fenntartom az elutasítás jogát, mert megalázóan bántál velem” – teszi hozzá.

A tábla a British Museum állandó gyűjteményének része, de a nagyérdemű nem láthatja.

(A cikket a Filteren találtuk.)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás