promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Offline: az oroszok lekapcsolják magukat az internetről
Borítókép:  fortune.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Oroszország április 1-jéig tervez lefuttatni egy olyan tesztet, melynek során a klasszikus internetezés teljesen leállna egy időre. Egy intranetszerű rendszert működtetnének időlegesen, a világhálóra csak a Kreml tudna csatlakozni.

Különböző orosz médiumokban megjelent információk szerint Vlagyimir Putyin azt tervezi, hogy lekapcsolja Oroszországot a világhálóról. Az orosz elnök azt kívánja tesztelni, hogy országa gazdasága hogyan reagál, ha adott esetben „elvágják” a digitális külvilághoz vezető vezetéket. Mondjuk egy háború esetén. Persze nem arról van szó, hogy az oroszok vissza akarnak utazni ötven évet az időben, valamiféle belső, intranetszerű rendszer üzemelne a próbaüzem idején.

Maguk a cikkeket jegyző orosz újságírók sem tudják, hogy a Kreml mikor tervezi az országos leállást, annyi bizonyos, hogy valamikor április 1-je előtt.

A RosBiznesKonsalting nevű orosz oldal azt írja, az a cél, hogy az internetes szolgáltatók technikailag képesek legyenek fenntartani a „belső” világhálót a lekapcsolás esetén. Ez azt is jelenti, hogy rengeteg ponton kábeles, „bedugós” internet kapcsolatot kell létrehozni, de legalábbis olyan munkaállomásokat, ahol ez lehetséges. A kialakított belső hálózatot az orosz telekommunikációs központnak, a Roskomnadzornak kell tudnia felügyelni. Ugyancsak cél, hogy az év végéig a teljes orosz adatforgalom 95 százaléka essen át egy belsős „ráncfelvarráson”, vagyis Oroszországon kívülről ne lehessen hozzáférni az adatokhoz.

Kínát másolják

Az oroszok valójában a kínai módszert másolják: Peking minden bejövő és kimenő adatforgalmon rajta tartja a szemét, s blokkolja például Google Maps-et, Facebookot, Youtube-ot, Wikipediát, Twittert és az Instagramot. Az oroszok egyébként már régóta blokkolják a Linkedin és a Dailymotion elérését, illetve krími és grúziai szájtokat.

Az egész akcióhoz természetesen jogszabályi módosításokra is szükség lesz, szóval enyhén szólva nem lesz egyszerű a dolog. A szükséges módosítókat már tavaly év végén benyújtották a parlamentnek.

Az akció során kizárólag a Kremlből lehetne kapcsolatba lépni külső netes szolgáltatókkal, vagyis netezni a nagyvilággal. A lekapcsolódás következményeit a news.com.au portál szerint folyamatosan elemezni fogja a Kreml információs biztonsági munkacsopoortja, melynek tagja az orosz kibervédelmi cég, a Kasperksy Lab társalapítója is („Natalia Kaspersky 2011-ben kilépett a Kaspersky Lab-ból és azóta semmilyen szerepet nem tölt be a vállalaton belül. 2012 óta tulajdonosi részesedése sincs a vállalatban, jelenlegi üzleti vállalkozásai függetlenek a Kaspersky Lab-tól” – írja levelében a cég).

A Kaspersky Lab a következő reakciót adta ki az ügyben: 

A Kaspersky Lab tisztában van azokkal a média beszámolókkal, amelyek arról szólnak, hogy az orosz hatóságok egy teszt részeként Oroszországot le kívánják választani a világhálóról. Ha egy ilyen eset következne be, akkor biztosítani fogjuk, hogy termékeink és szolgáltatásaink továbbra is zavartalanul működjenek. 

Nyugat-európai országok és az USA hosszú ideje figyelmeztetnek arra a veszélyre, hogy orosz mini tengeralattjárók cirkálnak létfontosságú internetes kábelek körül, melyek az óceán mélyén fekszenek. Közel 450 ilyen kábel létezik, s ha néhányat sikerülne elvágni, azzal komoly összeomlást sikerülne előidézni a világhálón.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás