promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Véletlenül egy működő 30 éves Apple gépet találtak a padláson
Borítókép:  Az Apple IIe gépe. Forrás: The Geek Pub
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

John Pfaff most megmutatja mindenkinek, hogy nem árt néha szétnézni, mert kincsekre bukkanhatunk.

Nálam is van egy nagyon régi gép a háztartásban, ami már lassan 17 éves. Még nem kötött ki a pincében, mert össze van rakva, és régi retro játékokat szoktam rajta futtatni, már ha van időm. Szegény még XP-vel futó masina már tényleg csak porosodik néha. Amúgy anno azért lett összerakva csúcsgépnek, hogy játszhassak rajta a harmadik Grand Theft Autoval.

A New York-i Fordham Egyetem jogi professzora, John Pfaff épp a szülei padlásán kutakodott, és nem is emlékezett rá, hogy itt bizony el van téve egy Apple IIe típusú szerkentyű. A gépet az Apple 1983-ban dobta piacra, miután a III-as széria elég nagy bukás lett. Itt kaptunk először kisbetűket, mert eddig csak naggyal lehetett gépelni, na meg kultikus játékokat is.

A gép roppant népszerű volt, és még sokaknak megvan, szóval egy árverésen nem lehetne érte horribilis pénzeket begyűjteni, de akkor is a számítástechnikai történelem egy darabkájáról beszélünk, ami bizony még ennyi év után is működik. Nem csak működött, de Pfaff még a flopy-s játékokat is el tudta indítani rajta.

Az Adventureland című szöveges kalandjáték még fel is ajánlotta, hogy betölti a mentést az 1989 óta nem használt masinán. Pfaff még olyan játékokat is elindított, mint az Olympic Decathlon, vagy a Neuromancer.

Zseniális dolgok ezek, és az embernek meghozzák a kedvét ahhoz, hogy leüljenek egy aggastyán PC mellé. Vajon az én XP-s gépem még fog működni 13 év múlva, ha betöltötte a 30-at?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás