promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minden eddiginél gyorsabban mutálódó koronavírus-variánst találtak Dél-Afrikában
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Új koronavírus variánst találtak Dél-Afrikában, amely minden eddiginél gyorsabban mutálódik. 

Úgy néz ki, hogy a koronavírus-járványnak még mindig nem inthetünk búcsút, ugyanis a makacs vírus mindenhol utat tör magának, és bizony mutálódik is. Dél-Afrikában például egy minden eddiginél gyorsabban mutálódó variáns bukkant fel a napokban. A C.1.2 nevet viselő variánsról egyelőre még viszonylag kevés adattal rendelkeznek az afrikai kutatók, az biztos, hogy sokkal gyorsabban mutálódik, mint az eddig ismert variánsok. 

Ez számokban annyit jelent, hogy míg a korábban ismert leggyorsabb variáns a briteknél kialakult alfa-variáns 17 helyen mutálódik, addig a C.1.2 ugyan ennyi idő alatt 41,8 mutációt képes produkálni. Tehát nagyjából kétszer gyorsabban terjed, mint elődei. 

Bár Dél-Afrikából indult el a C.1.2, ennek ellenére már Angliában, Kínában, Új-Zélandon, Portugáliában és Svájcban is kimutatták. Nagyon úgy néz ki, hogy a vírus nagyobb ellenállást fog mutatni a vakcinákkal szemben.

A kutatók szerint a vírus nagyvárosi környezetben alakulhatott ki, ahonnan aztán az ország más területeire is átterjedt. 

„Kimutattuk, hogy a variáns gyorsan terjed, három tartományban már dominánssá vált, ahol ezt követően gyorsan nőtt a fertőzöttek száma”

– írták a Nature folyóiratban

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás