promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Alig esett nálatok az eső? Döbbenetes indokot találtak arra, hogy ez miért lehetett így
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy új kutatás különleges nézőpontot hozott a történetbe.

Magyarország idén rájöhetett, mennyire fontos az eső, különösen hazánk keleti részét sújtotta példátlan aszály. Lényegében a szokásos csapadékmennyiség fele hullott ott, ez pedig tönkretette a termést, olyan már rég nem fordult elő, hogy egyszerűen gazdaságtalan lett volna az aratás, ezért inkább jó néhány helyen el is maradt.

A hosszú esőmentes időszak miatt sokan már káros tudományos praktikákra gyanakodtak (például a jégkármérséklő rendszert okolták), míg mások egyszerűen úgy gondolták, hogy átok sújtja a vidéküket.

A kutatók ezzel kapcsolatban egy sokkal érdekesebb dologra figyeltek fel, mégpedig arra, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen jellegű a település, ahol lakunk. Egy kör formájú városban például gyakrabban hullik csapadék, mint egy három- vagy négyszögletűben, ami kétségkívül különös jelenség.

A vizsgálatban Dallas, London, New York és Los Angeles is szerepeltek, tehát nemcsak apró településeket vettek górcső alá. Ebből derült ki, hogy a kör alak a legideálisabb forma, míg a háromszög a lehető legrosszabb. Kérdés ugyanakkor, hogy például Londonnál a körforma eredményezi a sok esőt, vagy az egyébként is közismerten csapadékosnak számító óceáni éghajlat.

A különbség mindenesetre szembeszökő, az adatok szerint a kör alakú települések csaknem 79 százalékkal kaptak több csapadékot évente, mint a háromszög formájúak. Természetesen összehasonlították a tengerparton, illetve a szárazföldek belsejében lévő városok adatait is, és arra a következtetésre jutottak, hogy a part menti településeknél jobban számít a forma, mint a bentebb lévőknél.

A tanulmány rendkívül érdekes, ám a magyarázattal adós maradt. A szerzők célja elsősorban a problémafelvetés volt, a választ a jövőbeni kutatásoknak kell megadniuk, és ha megtalálják, az segítséget nyújthat a várostervezőknek a szélsőséges időjárási hatások kiküszöbölésében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás