promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több százezer magyar lehet veszélyben: bűnözők járhattak az otthonodban és nem is tudsz róla?
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A bűnözők ravaszsága határtalan, most éppen egy trükkös módszerrel jutnak be az otthonokba. Megmutatjuk, mire kell figyelned.

A bűnözőktől soha nem lehetünk biztonságban. Amióta világ a világ, mindig voltak olyan emberek, akik az árnyak közt járva mások fáradtsággal megszerzett vagyonára pályáztak. Régen pajszerrel, majd pedig ügyes szerszámok révén jutottak be az otthonainkba, ma pedig a csúcstechnikát kihasználva és sokszor éppen a saját eszközeinket ellenünk fordítva. Csak az eszköz változott tehát, a cél nem. Félni nem szabad, de érdemes óvatosnak és felkészültnek lenni.

Manapság a legdivatosabb kütyük közé a különféle viselhető, illetve otthoni okos eszközök tartoznak. Minden okos már lassan, csak sajnos sok felhasználó elköveti azt a hibát, hogy úgy gondolja, elegendő, ha az eszköze okos, pedig sajnos nem. Nekünk is gondolkoznunk kell. Ahogy régen sem volt szabad tárva nyitva hagynunk otthonunk bejárati ajtaját, úgy manapság is gondoskodnunk kell róla, hogy különféle, működésük közben az internetre csatlakozó eszközeink megfelelően védettek legyenek a bűnözőkkel szemben.

Egy ügyes hacker a létező legváltozatosabb formában képes borsot törni az orrunk alá, ahogy az a Vice friss cikkéből is kiderül. Legfrissebb célpontjuk a Nexx Magyarországon is kapható és okostelefon segítségével interneten keresztül is vezérelhető garázsajtó rendszere. A wifi-kapcsolattal ellátott garázsnyitók olyan védelmi hibát tartalmaznak, aminek köszönhetően egy külső program segítségével Sam Sabetan biztonsági szakértő képes volt átvenni az irányítást a kapu felett. A dolog külön pikantériája, hogy a saját eszközén kívül még további 558 másik felhasználó kapujának adataihoz is hozzáfért, így megszerezve a hozzájuk tartozó email-címeket, neveket, sőt, lakásuk címét is.

Sajnos ez csupán egy, a ránk leselkedő megannyi veszély közül. Az internethez csatlakozó okoseszközök (IoT, vagyis a dolgok internete néven illetik ezeket) védelme a legtöbb esetben finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után. A viselhető eszközök révén megszerezhetik számos egészségünkre vonatkozó adatunkat és feltérképezhetik napi rutinkat, míg otthoni eszközeink révén akár pénzügyi adataink is veszélybe kerülhetnek. Van megoldás, de a felhasználóknak tenni kell a saját biztonságuk érdekében.

Az okos eszközök védelmének szentháromsága könnyen összefoglalható és megvalósítani sem nehéz. Mindig töltsük le az elérhető legújabb frissítéseket, természetesen csakis hivatalos forrásból, a jelszavakat rendszeresen változtassuk meg és végül a régi, de jól bevált megoldás: eszközünk gyanús működése esetén újra kell indítani.

Néhány egyszerű lépés, azonban nagyon komoly segítséget jelentenek. Ugyan ki szeretne reggel arra ébredni, hogy idegenek jártak az otthonában, vagy garázsában? Alighanem senki, még akkor se, ha esetleg olyan jólneveltek voltak, hogy a kocsi, vagy egyéb értékek eltulajdonítása után szépen be is zárták maguk mögött az ajtót. A jövőben csak sokasodni fognak a hasonló támadások, tehát jobb időben felkészülni rájuk.

Az alábbi videóban pedig egy olyan okos eszközt láthatunk, ami jól példázza, hogy mire lehet képes a mai, modern technika, főként rossz kezekben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás