promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes lakás van a Budai Váralagútban, de ki lakik benne? Feltárulnak az ikonikus épület titkai
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország ikonikus épülete megdöbbentő titkokat rejt.

Magyarország, illetve Budapest számos lenyűgöző természeti és építészeti csodát rejt, melyek méltán kápráztatják el a hazánkba látogató külföldieket. Nekünk magyaroknak is érdemes nyitott szemmel járnunk, hiszen több olyan helyszínt találhatunk, ahol még a közelben élők számára is meglepő rejtélyekre bukkanhatunk. A fővárosban járva lépten-nyomon talányokba és titokzatos épületekbe botlunk, melyeket jobban megismerve feltárulnak előttünk történelmünk rejtett lapjai.

Budapest egyik ikonikus épülete a Budai Váralagút, amely pont 166 évvel ezelőtt, 1857. 04. 20-án nyílt meg a nagyérdemű közönség számára. Eredetileg, 1837-ben Novák Dániel mérnök egy Budát és Pestet összekötő, Duna alatti alagút építését javasolta, ám végül Széchenyi István gróf javaslatára Clark Ádám tervei alapján a ma ismert helyén épült fel.

A pestiek azonnal átláttak a szitán és jellegzetes humorokkal a világ elé tárták, miért is volt szerintük szükség erre a hatalmas építkezésre:

„Ha esik az eső, legyen hova betolni a Lánchidat”

A viccet félretéve mindenkit örömmel töltött el az új közlekedési lehetőség, amely sokak életét könnyítette meg. Az elkészült építménynek pedig nem csak az elkészítése volt különleges feladat, hanem számos titkot is rejt egészen a mai napig.

Magához az építkezéshez például 800 mázsa lőporra volt szükség a robbantások miatt és hazánkban megdöbbenést keltő módon egyszerre két irányból kezdtek neki az ásásnak. A kétkedők viszont hamarosan megnyugodhattak, a próbaalagutak hibátlanul és pontosan találkoztak, ahogy azt Clark Ádám már előre kijelentette. Az áthaladásért egészen 1918-ig díjat kellett fizetni a gyalogosoknak és a kocsisoknak egyaránt. A Múlt-kor magazin részletesen írt az építés nehézségeiről.

Több olyan titkot is rejt ez a csodálatos mérnöki műremek, amelyet csak kevesen ismernek. Az egyik a benne elrejtett lakás titka. Habár a Clark Ádám tér felőli oldalon az alagút pillérjein sokaknak biztosan feltűntek már az ablakok, arra csak kevesen gondolnának, hogy mögöttük egy valóban használatban álló lakást találni.  Az alagút pilléreiben két emeleten elterülő, 60-70 négyzetméteres ingatlan a hídmester szolgálati otthonaként funkcionált, ráadásul még egy kis kert is tartozott hozzá a domb oldalában.

A ma már elhanyagolt állapotú lakást nem lakják, de az utolsó hídmester Kordos Szabolcs: Egy város titkai című könyvében, melyből a Travelo magazin szemlézett részleteket, elárulta, hogy több olyan, rejtélyes ajtó is volt az épületen belül, amelyekhez nem volt szabad hozzáérnie és a mai napig sem tudja, mi rejlik mögöttük.

Az alagút másik különlegessége egy titkos lépcsőház, amely az alagutat a várral kapcsolja össze. Ez még ma is létezik, de sajnos senki sem látogathatja és állapota a volt szolgálati lakáshoz hasonlóan megsínylette az eltelt évtizedeket.

Ezek után mindenki más szemmel fog tekinteni erre a csodálatos építményre, amely még ismert amerikai filmekben is látható. Az Én, a kém című alkotásban a Magyarországon is nagyon népszerű Owen Wilson és Eddie Murphy bohóckodott egy kiadósat Budapesten, kalandjaik során pedig a Budai Váralagút is feltűnik egy mókás jelenetben.

Az alábbiakban egy érdekes videóban láthatjuk megtisztulni Budapest ikonikus alagútját, illetve a másik Owen Wilson és Eddie Murphy itt játszódó, híressé vált jelenetét mutatja be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás