promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különös tüneteket produkál az ébredező óriás vulkán - legutóbb több száz ember életét követelte
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyelőre nem érkezett jelentés veszélyben lévő magyarokról, de a közép-amerikai országban csak idő kérdése a katasztrófa. 

Tavaly december óta van elemében az igazán aktív működés előjele gyanánt a Fuego vulkán. A közép-amerikai tűzhányó a szakemberek szerint négy-öt évente lép működésbe hosszú hónapokra, ám az aktivitás ereje meglehetősen hullámzó. Egyébként sem lehet, és nem is szabad túlzottan a szabályosság elveit ráhúzni egy vulkánban lejátszódó folyamatokra. Ugyanis az elmúlt bő ötszáz évben jócskán voltak csendesebb, és úgymond zajosabb esetek is a Fuego történetében.

A 3700 méternél is jóval magasabb vulkán magabiztosan emelkedik ki Guatemala festői szépségű tájából, és roppant aggasztó, hogy a környékén az erdős környezete ellenére is több, mint százezer ember él. Ők garantáltan veszélybe kerülnének már egy közepesen erős kitörés esetén is, számolva a piroklaszt-ár, illetve a láva pusztításával. A hatóságok ugyan igyekeznek elejét venni a tömeges tragédiának, amikor csak egy kis esélye is mutatkozik a katasztrófának, ám eddig mindig szerencséjük volt. A Fuego egy igazi rétegvulkán, működése során pedig rendre rengeteg hamut ereget ki magából, ám nem ritka, hogy lávafolyásokkal alakítja mind saját magát, mind a környezetét.

A rettegett tűzhányó legutóbbi pusztító megmozdulása 2018. júniusában négyszáznál is több ember halálát okozta. A legsúlyosabban San Miguel Los Lotes falut érintette a sorscsapás, ugyanis azt teljesen elnyelte a forró hamu. Az a hamu, amely körülbelül száz éve egyszer a fővárost is elérte. Guatemalavárost akkor négyzetmétereként kb. 130 kilogrammnyi vulkáni hamu lepte be.

Egyelőre a legveszélyesebb terepen élők evakuálása kezdődött meg, ahogy a Weather.com képsorain is látható. A szeizmikus aktivitás és a vulkán hamueregetése mind-mind annak az előjele, hogy pusztító kitörésre van kilátás a hónapokig tartó "előjátékot" követően.

A 2018-as katasztrófa:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás