promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy bizarr térképen olyat dolgokat láthatunk a Földről, amit eddig kevesen
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A modern technológia révén egészen újszerű arcát mutatja meg a Föld.

A Föld feltérképezése a megfelelő technológia és közlekedési eszközök hiányában sokáig csupán álom maradhatott számunkra. Elődjeink számára közvetlen környezetük felfedezése volt igazán fontos, azonban ahogy fejlődött a civilizációnk, úgy vált egyre sürgetőbbé világunk jobb megismerése. A nagy földrajzi felfedezések korában számtalan veszélyes küldetésre indultak a bátor hajósok, ez pedig a térképészet soha nem látott fejlődését eredményezte.

Korábban hosszú időn keresztül a fantáziánk szülte elemekkel igyekeztük pótolni a térképek hiányos részeit és a míves kialakítású darabokon feltűnő sosemvolt, misztikus élőlények is arra utaltak, hogy több volt még földünkön az ismeretlen részlet, mint amiről tudomással bírtunk. Később persze megváltozott a helyzet és az új világatlaszok már valódi tudományos igényesség mellett mutatták be bolygónk kontinenseit.

Egy új találmány révén viszont hamarosan olyan formában láthatjuk a Földet, amire még soha nem volt példa.  Egy floridai startup vállalat, a NUVIEW egy műholdas hálózat, valamint a modern, önvezető autókból is ismert LIDAR technológia révén bolygónk hihetetlenül részletgazdag, 3 dimenziós térképét szeretné létrehozni.

A LIDAR (Light Detection and Ranging) lézer alapú távérzékelés, alapvetően egy, a kibocsátó eszköz és valamely visszaverő felület távolságának meghatározásra szolgáló módszer.

A korszerű műholdak nagyfelbontású kamerái segítségével már eddig is számtalan kiváló felvétel készült bolygónkról, melyeket kiválóan lehet használni a meteorológiában, időjárás előrejelzésben és fizikai környezetünk, így például a víz és a növényzet megfigyelésében. A mostani terv abban nyújt igazán újat, hogy a korábban használt 2 dimenziós képek helyett képes lesz a Föld teljes felületének 3 dimenzióban történő rögzítésére és feltérképezésére.

Az Interesting Engineering cikke szerint a hollandiai Rotterdamban megrendezett Térinformatikai Világfórumon jelentette be a NUVIEW új megoldását, melynek segítségével a jelenleg használt légi megoldásoknál akár százszor gyorsabb adatgyűjtésre lesz lehetőség. Még nem tudni, hogy pontosan mikor fogják elindítani ambiciózus programjukat, de már közel 1.2 milliárd dollár értékű szerződést sikerült megkötniük, ami jól mutatja a felfokozott várakozásokat.

A térinformatikai technológia hatalmas jövő előtt áll, számos iparág esetében lesz képes hozzájárulni az innovációhoz és fejlődéshez, valamint segítheti a városok fejlődését, a klímaváltozás jobb megfigyelhetőségét és a katasztrófaelhárítást. Ennek tükrében már nem is annyira meglepő, hogy elemzői várakozások szerint a térinformatikai ipar jövőbeni értéke globálisan akár az 1,7 billió dollárt is elérheti majd.

A módszer gyakorlati felhasználása megtekinthető az alábbi videóban. Igaz, itt sokkal kisebb léptékű feladatról volt szó, de így is lenyűgöző, mire képes ez a technológia.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás