promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyűséges jelet láttak az egyiptomi fáraó sírjában a tudósok, lassan összerakják a puzzlet
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Új tudományos áttörés születhetett, amely kimondja a szörnyű igazságot.

Az 1920-as években történ Egyiptomban a legnagyobb régészeti csoda, a felfedezés során pedig az addig érintetlen sírt, Tutanhamon fáraó sírját nyitották ki a szakemberek. A fiatal uralkodó, aki mindössze 18 éves volt, amikor meghalt, nem volt jelentős uralkodó az ókori birodalomban, ám a sírjának feltárásával azonnal a legismertebb uralkodó lett. A sír mesés kincset rejtett, a felfedezés pedig a felfedezőnek is hírnevet hozott azonnal.

Ám rögtön elkezdődött a fáraó átkának felemlegetése is, főleg azok után, hogy a sír feltárása után rövid időn beül többen is meghaltak.

Évtizedek óta foglalkoznak a fáraó átkának tudományos leírásával a kutatók, akik már korábban is arra gyanakodtak, hogy az újságok által átoknak titulált szörnyűség tulajdonképpen valamiféle biológia folyamatra vezethető vissza. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy a több ezer éve érintetlen sírban lehetett olyan anyag, amely komoly veszélyt jelentett azok számra, akik oda beléptek.

Ross Fellowes kutató szerint is van magyarázat.

Fellowes sugármérgezésre gyanakszik a legújabb kutatások szerint, már előtte is több feltárás során találtak amúgy radioaktív anyagokat a föld alatt, amely az alapkőzetből eredhet. Az egyiptomiak tisztában voltak a mérgező anyagokkal, és elhelyezték ezeket a sírban, és erre több hieroglifa is figyelmeztet, amelyeket már más sírokban is találtak a szakértők Egyiptomban. A tanulmány azt mondja, hogy e ezen anyagok mérgező voltával tisztában voltak az ókoriak is.

Az átok tehát nem természetfeletti eredetű lehet, hanem biológiai.

Korábban több videó is felkerült a netre arról az időszakról, amikor Howard Carter kinyitotta a sírt, és meglátta az elképesztő leletegyüttest a síron belül, a felvételeket pedig utólag ki is színezték, így nekünk is belátásunkra lehet egy olyan leletegyüttesre, amelyhez évezredekig nem nyúltak, azok csendben vártak a föld alatt.

(via Daily Mail)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás