promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Radioaktív anyagot mutattak ki az e-cigit szívó középiskolások vizeletében
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az e-cigi a különböző ízesítései miatt igen népszerű a fiatalok körében és az csak egy tévhit, hogy nem káros.

Habár cigarettát hivatalosan csak 18 éves kor felett és dohányboltokban vásárolhatunk, számos fiatal így is hozzájut a termékekhez. Egyre több fiatal próbálja ki az elektromos cigarettát, amely a kutatások szerint egyáltalán nem veszélytelen, sőt a kamaszok idegrendszerére jelentős hatással van. 

A Nebraska Egyetem kutatói által vezetett új tanulmány kimutatta, hogy a 13 és 17 év közötti dohányosok szervezete, akik naponta legalább nyolc szál e-cigit szívnak, 30 százalékkal több ólmot és kétszer annyi uránt tartalmaz azon társaikhoz képest, akik csak alkalmanként gyújtanak rá.

Az ízesített e-cigi vonzza a fiatalokat.

Nem kell dohányosnak lennünk ahhoz, hogy tudjuk, az e-cigaretták különböző ízesítéssel kerülnek piacra, ami tovább növelheti a hozzászokás esélyét. A tanulmány szerint azoknál a tinédzsereknél, akik az édes ízeket részesítik előnyben a mentolos ízzel szemben, az uránra vonatkozó mérések különösen magasak voltak.

A felhalmozódó ólon és urán a felnőttek számára is veszélyt jelent, azonban a fejlődő szervezetben további, eddig nem diagnosztizált negatív hatásokat is okozhat, melyek a későbbi életkorban jelentkezhetnek.

A kutatásból hiányzik azon fiatalok kontrollcsoportja, akik egyáltalán nem dohányoznak, de az orvosok szerint az eredmények így is aggasztók. A közegészségügyi szakemberek az e-cigaretta mérgező hatásának további vizsgálata mellett érvelnek.

Az e-cigaretta segíti a leszokást vagy kapudrog?

Néhány éve az e-cigaretta, mint a nikotinról való leszokás egyik alternatívájaként jelent meg a köztudatban. Arra vonatkozó adat nincs, hogy valójában hányan szoktak le a dohányzásról e-cigivel. Ezzel szemben kialakult egy generáció, amely a hagyományos, erősen füstölgő dohánytermékeket nem ismeri, de az e-cigaretta ott lapul a zsebében.

A gőz és az e-cigaretta aromáját adó ízesítés még nikotin jelenléte nélkül is rendellenessé változatja az erek működését, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát. Kiderült, hogy ezek az termékek a fentebb említett urán és ólom mellett olyan mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak, mint az arzén, a króm és a nikkel.

A szakértők elismerik, hogy bár már hosszú évek óta kaphatók a különböző eszközök, még mindig nem tudják teljesen, mit is tartalmaz az e-cigaretta gőze. 

Az édes ízekben mérhető megnövekedett urántartalom különös aggodalomra ad okot, mivel a cukorka ízű e-cigaretta termékek nagyon keresettek a serdülőkorúak körében. A káros anyagok rövid távon ronthatják a memóriát, a tanulási képességeket, hosszabb távon pedig szervi eredetű betegségeket okozhatnak.

Forrás: ScienceAlert
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás