promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hamarosan befejezi Mel Gibson A passió folytatását
Borítókép:  Vanity Fair
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rajongás és gúny. Ezek Mel Gibson Jézusról szóló filmjeinek állandó kísérői a jelek szerint. A Feltámadás című, most készülő filmmel kapcsolatos első, tavalyi híreknél is megfigyelhető e jelenség, akárcsak a tizenöt éve bemutatott mozinál.

És ez valahol így is van rendjén, ha Mel Gibson filmjei hitelesek, hiszen a szentírás szerint Jézus életét, nyilvános működését – vagyis utolsó három évét – is a rajongásig való szeretet mellett a gúnyolódó megjegyzések sora kísérte. Kiváltképp igaz ez a szenvedéstörténetére és a kínhalálára, magára a passióra.

Miután 2004-ben elkezdték játszani a mozik A passiót, vegyes fogadtatásban részesült

a kritikusok és a médiumok egy részéről. Csak egy példa: az akkori HVG-ben Spiró György ró kétoldalas cikk írt róla, de az írása hemzsegett a tárgyi tévedésektől, ami rögtön feltűnt azoknak, akik a Bibliát ismerik. A hetilap becsületére legyen mondva, hogy egy héttel később közölték az egyik protestáns lelkész olvasói levelét, aki több tucat hibát tárt fel a cikkben.

Az éles kritikák egy része szerint A passió antiszemitára sikerült, nem is kicsit. Személyes vélemény, hogy e kritikára a legnagyobb kritika maga a film.

Nem vagyunk benne biztosak, hogy akik antiszemitizmust kiáltottak a filmre, látták-e egyáltalán.

Jézus segítői között A passióban ugyanúgy jelen vannak a korabeli zsidóság képviselői, mint a halálos ellenségei között, akik végül elérik, hogy a rómaiak keresztre feszítsék. Ez a Szentírásban pontosan így van. A passió egyik leginkább magával ragadó szereplője Cirenei Simon, aki először a római katonák követelésére segít Jézusnak a kereszt hordozásában. Később viszont az életét kockára téve áll mellé.

Mel Gibson brutális módon ábrázolja a rómaiak nagy többségének kegyetlenkedését

(mindössze két katona a kivétel ez alól), de a negatív kritikák nem szokták emlegetni, hogy kik a tettesek. A film legerősebb hatását valóban a véres jeleneteivel éri el, a naturalizmust számon is kérik rajta – el is érték vele, hogy a társadalom egy része inkább meg se nézze.

Személyes vélemény, hogy Jézus szenvedés-történetének megéléséhez, megértéséhez nagyon fontosak ezek a jelenetek, többek között nekik köszönhető, hogy

alighanem az első hiteles Jézus-filmet tudta elkészíteni Mel Gibson.

A korábbiak után sokunkban maradt hiányérzet, elsősorban a főszereplő miatt. A passió előtt Jézus személyiségét egy olyan alkotás érzékeltette a legjobban, amelynek nem is ő volt a főszereplője, és az arcát nem is látjuk benne – ez pedig a Ben-Hur.

Jim Caviezelt talán azért lehet Istenáldotta talentumnak mondani, mert az ő arcába bele lehet látni Jézus arcát. Nem először játszott életében jézusi szerepet, Az őrület határán című – ritkán játszott – háborús filmeposz főszereplőjeként hasonló tulajdonságokkal formálja a világot maga körül. A színész hatásáról rengeteget elmond az az interjú is, amely során a riporter-beszélgetőtárs is megváltozik.

Az interjúban Mel Gibsonra is kitér. Kettejük új közös filmje, a Feltámadás pedig jelenleg is készül, és az év végére talán már elkészül. A legfrissebb mértékadó hírek szerint már befejezés előtt áll a legújabb Jézus-film, amelyben Mária, János és Péter apostol szerepében ugyanúgy Maia Morgenstern, Christo Schiwkow, illetve Francesco De Vito látható, mint a Passióban.

A passióval ellentétben viszont Mel Gibson most olyan témához nyúl, amelyhez jóval kevesebbet meríthet a Bibliából, hiszen

a Feltámadás fő témája a kereszthalál utáni három nap.

Igazán sokat viszont a harmadikról (és az azt követő időszakról) tudunk meg a Szentírásból.

A Magyar Kurírtöbb spanyol filmportál hivatkozva számolt be róla, hogy az Izraelben, Marokkóban és több európai helyszínen forgatott film hamarosan elkészül. A Feltámadás a sírbatétellel kezdődik, és azokra a napokra koncentrál, amelyeket Jézus tanítványai félelemben éltek meg. Az alkotás a feltámadásban csúcsosodik ki.

Mint a magyar portál írja, a film foglalkozik azokkal az intrikákkal is, amelyek Jézus halála után Heródes környezetében alakultak ki, hangsúlyt kap

Poncius Pilátus, Kaifás zsidó főpap és Júdás apostol alakja, illetve a hatalomvágy és a hatalom megszerzése.

A forgatókönyv első feldolgozása Dan Gordan (A hurrikán) nevéhez köthető, amit aztán Randall Wallace (A rettenthetetlen) erőteljesen átdolgozott.

Caviezel 2018-ban egy, az USA Todaynek adott interjúban arról beszélt, a készülő alkotás a történelem legnagyobb filmje lesz,egyes részletei

bizonyosan sokkolni fogják a nézőt, de Gibson nem akarja átlépni a „túlvilág határát”.

A rendező korábban arról beszélt, hogy filmje témája nemcsak a feltámadás csodálatos eseménye lesz, hanem mindazok a történések is, melyek kapcsolatban álltak a feltámadással, hogy a tényét még inkább kiemeljék.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás