promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mélyszegénységben csinál csodát a pedagógusok Nobel-díjasa
Borítókép:  globalteacherprize.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Peter Tabichi kapta idén a Global Teacher Prize-t, a tanárok Nobel-díjaként emlegetett kitüntetést. A férfi élelemhiánnyal küszködő árvákból farag gondolkodó embereket, sőt kis feltalálókat, a szüleiket pedig növénytermesztésre tanítja. Mindezt egy kenyai kistelepülés középiskolájában, egyetlen laptop segítségével.

Valóságos afrikai tündérmese Peter Tabichié, aki valószínűleg az első olyan mélyszegénységben élő településen dolgozó tanár, aki megkapta a pedagógusok Nobel-díjának számító Global Teacher Prize-t. A kitüntetéssel járó egymillió dollárból az iskolának tervez felszerelést vásárolni.

A férfi, aki a ferences rend szerzetese, a nyugat-kenyai Pwani faluban egy gimnáziumban tanít természettudományokat. Ha láttunk már afrikai kistelepülés iskolájáról képeket, videókat, akkor el tudjuk képzelni, milyen körülmények között, ha nem, akkor íme:

A gimnáziumba járó diákok különböző vallásúak, eltérő törzsekhez tartoznak, 95 százalékuk mélyszegénységben tengődő családból származik. Harmaduk árva, sűrűn küzd élelemhiánnyal, sokaknak akad drogproblémája, nem ritka a körükben a fiatalkori terhesség, és az öngyilkosság sem.

Naponta akár hét kilométert is gyalogolnak, hogy eljussanak a suliba, az esős évszakban viszont az útviszonyok ezt lehetetlenné teszik. A falu osztálytermében van ugyan elektromosság, sőt gyenge internetkapcsolat is, de ötvennyolc diák jut egy tanárra. Tabichi az iskola egyetlen laptopjával készül az órákra, s azon állítja össze a feladatokat.

A településen évekkel ezelőtt a törzsi ellentétek mészárlásba torkollottak.

Ilyen környezetben sikerült elnyerni a díjat Peter Tabichinek. A pedagógus táplálkozási tanácsadást is tart az iskolában, a szülőket arra képzi, hogyan tudják megtermelni maguknak az élelmet, s közben projektmunkában dolgozik a diákjaival, akik ma már országos versenyekre is eljutnak.

A pedagógus elképesztő ütemben fejlesztette az intézményét, kisvártatva a Keriko gimnázium lett az ország első számú középiskolája a rangsorban. A kenyai tudományos vásáron az iskola diákjai bemutattak egy olyan eszközt, melynek segítségével a vak és süket emberek érzékelni tudnak tárgyakat működésképtelen érzékszervekkel is. A királyi kémiai társaság díját is elnyerte a diákok egy csoportja, ugyanis a tanár vezetésével növények felhasználásával állítottak elő villamosenergiát.

Tabichi a díjátadón (AFP)


A matematika csoport tanulói jelenleg az arizonai tudományos vásárra készülnek, ugyanis meghívást kaptak rá. 

Munkásságának köszönhetően a beiratkozott diákok száma négyszázra emelkedett, s közel egy tizedük bejut az egyetemre.

„Hogy mit élvezek leginkább a tanításban? Hogy láthatom, miképp gyarapodik a diákjaim tudása, javulnak a képességeik, nő az önbizalmuk. A társadalom kreatív és hasznos tagjaivá válnak, vagyis úgy érezhetem, javíthatok a sorsukon”

– hangoztatta a globalteacherprize.comnak a pedagógus.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás