promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felejtsd el a Mikulást és a Jézuskát! Itt van az ünnepi boszorkány
Borítókép:  pxhere.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Befana, a boszorkány, január 5-én éjjel ajándékokat visz a gyermekeknek egész Olaszországban.

Az olasz néphagyomány szerint Befana Vízkereszt ünnepének előestéjén Olaszország összes gyermekéhez ellátogat, hogy a jó kisfiúk és kislányok zoknijait cukorkával és más ajándékokkal, a rosszakét pedig szénnel töltse meg. Az ország számos szegényebb részén – különösen Szicília vidékén – azonban a rossz gyerekek szén helyett gyakran egy kis virgácsra emlékeztető ágacskát kapnak. 

Befanát, aki nagy valószínűséggel Vízkereszt ünnepéről kapta a nevét (epifánia), általában egy fekete kendőt viselő, seprűnyélen repülő, korommal borított idős asszonyként ábrázolják, aki a kéményen keresztül oson be a házakba, kezében egy táskát vagy kosarat tartva, amely tele van ajándékokkal. 


Három Befana ül a seprűn. Forrás: Wikipédia

A keresztény legenda egyik változata szerint Befanát néhány nappal a Kisjézus születése előtt megkeresték a bibliai napkeleti bölcsek, hogy segítsen nekik megtalálni Isten Fiát, az asszony azonban nem tudott útbaigazítást adni nekik (más források szerint tudta az utat, és el is árulta). A nő mindenesetre éjszakára szállást nyújtott a háromkirályoknak, akik meghívták őt, hogy tartson velük, és segítsen megkeresni nekik az újszülött Jézust. Befana elutasította a felkérést, mivel túságosan elfoglalt volt a házimunkával. Később azonban megbánta, hogy nem tartott velük, és megpróbálta felkutatni a Megváltót. A legenda szerint a mai napig keresi a kisbabát, és útja során ajándékokat hagy a jó gyerekeknek, akik süti és tej helyett általában egy kis pohár borral és néhány falat helyi étellel várják őt.  

A boszorkány távozása előtt minden házban felsepri a padlót – jelképesen elsöpörve ezáltal az előző év nehézségeit és megpróbáltatásait.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás