promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Menstruálni csak a nők tudnak? Voldemort állt ki a Harry Potter írónője mellett
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szavaknak jelentése van.

Amikor J. K. Rowling megírta majd megjelentette az első és második Harry Potter könyvet, az emberek megrohamozták a könyvesboltokat. Ilyen képzeletbeli, mágikus univerzumok közül ez a történet a legelső, ami létrejött és egy generáció nőtt fel rajta. A felnövő embereknek hála pedig további generáció. A Harry Potter sosem fog kimenni a divatból, bár egy ideje inkább a filmek miatt, de hát ahogy egyre többen kérdezzük: olvasni már nem is menő, nem?

Hiába kezdenek az emberek olvasásnépszerűsítésbe, - és nem, én is a könyvek mellett állok ki -, de ha hírek maguk-, illetve egy-egy cikk is egyre rövidebb lesz, mert úgy vagyunk vele, hogy az egyre rohanó világban nincs időnk arra, hogy hosszabbat olvassunk, akkor mégis hogyan kéne harcolni a társadalom többségével? Ha az emberek inkább tiktok videókat néznek a rájuk zuhanó pár perces szabadidőben, mint elővennének egy könyvet, akkor mégis mit kéne csinálnunk? Mintha az emberek már teljesen eldöntötték volna, hogy inkább a felszínt választják a mély dolgok helyett. A felszínes világot súroljuk ezzel lassan sőt, néhány helyzetben már túl is léptünk a súroláson.

Az első Harry Potter kötet 1997-ben jelent meg, az utolsó pedig 2007 júniusában.

Az első film belőle 2001-ben került nyilvánosságra, az utolsó pedig 2011-ben.

Azt a generációt, aki például a főszereplőkkel együtt nőtt fel, a könyvsorozat miatt nőtt fel velük együtt. Jó érzés volt az olvasás által belekerülni egy teljesen más, és mégis ugyanolyan világba, amiben mi is élünk. Hiszen a varázslat és mágia és különféle hihetetlen történések mellett ugyanolyan emberekről szólt a történet, mint amilyenek az olvasók is: ugyanarra vágyunk, ugyanazt szeretnénk. Barátságot, családi köteléket, kalandot, szerelmet, szeretetet, őszinteséget, (ön)hitet. És ugyanazzal nézünk szembe: árulás, csalódás, fájdalom, veszekedés, önmagunkra találás, bizalom megtalálása és eljátszása, pletykálás. Mi is hajlamosak vagyunk magunkban elveszteni a hitet, mint ahogy Harryék tették a sorozat által. Mi is hajlamosak vagyunk mindent megtenni azokért, akiket szeretünk. Mi is hajlamosak vagyunk néha fafejűen belemenni dolgokba, annak ellenére is, hogy tudjuk, büntetés lesz a vége.

A Harry Potter könyvek által egy generáció tanulta meg, hogy nincs egyedül: nincs egyedül önmagával, a problémáival. Hogy nem kell bezárkózni, hanem igenis nyíthat mások felé. Hogy az élet szép akkor is, ha minden éppen a lehető legrosszabbnak tűnik, és nem, nem kell egy félelembe, egy csalódásba örökre benne ragadni.

J.K.Rowling minket embereket írt meg a könyvébe, egy kis mágiával megfűszerezve. A saját kis univerzumunkba egy másik univerzumot, ahol talán könnyebbnek tűnik minden, de ha jobban belenéz az ember, ott sem minden tökéletes. De nem is kell semminek tökéletesnek lennie.

Az írónő két évvel ezelőtt kiírta Twitterre egy tanulmányra reagálva, hogy menstruálni csak a nők tudnak. Számos bejegyzése született az előbb említett platformon, és azóta rengetegen támadják Rowlingot: köztük a film főszereplői is. Ralph Fiennes azonban most, a Variety magazinban védte meg az írónőt,

„J.K. Rowling nagyszerű könyveket írt a felelősségről, a fiatal gyerekekről, akik emberként megtalálják önmagukat. Arról szól, hogyan válhatsz jobb, erősebb, erkölcsileg központúbb emberré. Az ellene irányuló verbális bántalmazás undorító, megdöbbentő."

A színész, aki egyébként Voldemortot játszotta a Potter filmekben, a saját véleményét is diplomatikusan kifejtette,

„Úgy értem, meg tudom érteni azt a nézőpontot, amelyik dühös lehet arra, amit a nőkről mond. De ő nem valami obszcén, überjobboldali fasiszta. Ő egy nő, aki azt mondja: 'Nő vagyok, és nőnek érzem magam, és azt akarom, hogy kimondhassam, hogy nő vagyok."

Vannak esetek, amik évekig nyomott hagynak egy emberen. Ez úgy látszik ilyen lesz, egy rosszul használt Twitter posztolás, és örök bélyeg kerül az adott ember homlokára. De vajon mennyire van igaza azoknak, akik most követ dobálnak Rowlingra? S vajon lehetett volna szebben elmondani a véleményét az írónőnek?

Bár mondjuk Rowling sem nagyon marad csendben azóta sem. Október 21-én, a napokban újraposztolta a Women's Voices egyik posztját, amiben közzétettek egy videót arról, hogy pár transzszexuális tiltakozik egy Mexikói Egyetem női mosdójában a szexuális zaklatások ellen. Rowling válaszának a lényege az volt, hogy

a nők elleni férfiak által elkövetett erőszak Mexikóban az egyik legmagasabb a világon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás