promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez volt Jeffrey Dahmer kedvenc filmje, iszonytató részletek láttak napvilágot a sorozatgyilkosról
Borítókép:  YouTube.com/WatchMojo (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A 2022-es év egyik slágertémája Jeffrey Dahmer rémtörténete, az amerikai sorozatgyilkos a 90-es években tizenhét embert ölt meg, főként fiatal fiúkat, férfiakat. A Dahmer-ügyet újfent reflektorfényben világította meg a meglehetősen kétballábas címmel ellátott szeptemberi Jeffrey Dahmer - Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori Netflix sorozat, amelynek hatására bizarr és hátborzongató részletek láttak napvilágot a sorozatgyilkosról.

Jeffrey Dahmer 1978. és 1991. között követte el a gyilkosságokat. Főként melegbárokban szemelte ki az áldozatait, akiket a lakására vitt, meggyilkolta őket, majd a legtöbb esetben nekrofíliát követett el, ezután pedig fel is darabolta a holttesteket. Egyes alkalmakkor kannibalizmusra is vetemedett, illetve gyakran megtartotta áldozatainak egyes testrészeit. A modern popkultúrában reneszánszát éli az úgynevezett true crime", az embereket megszállottan érdekli a sorozatgyilkosok természete, pszichológiája. Egy hétköznapi személy komoly határokkal, szabályrendszerekkel, elfojtásokkal átszőtt életet él, így vonzóak, érdekesek lehetnek azok a történetek, amelyeknek során valaki épp az ellenkező végletek mentén tengeti a mindennapjait.

A Dahmer-imádat olyan mértéket öltött a közelmúltban, hogy az eBay-nek el kellett tüntetnie a Dahmeres halloweeni jelmezeket az oldalukról, akkora kereslet és kínálat mutatkozott irántuk. Ezt betegesnek gondolhatják egyesek, azonban az előbb említettek alapján az emberi gondolkodásmódot hűen alátámasztja: a határok nélküli, lázadó különc szerepével különösen együtt tud érezni a mai generáció, persze bizonyos határok mentén.

Akik látták a sorozatot és szemfülesek, szembesülhettek Dahmer egyik kedvenc filmjével is, amelynek egyenesen a megszállotja volt. Ez pedig nem más, mint az Ördögűző 3. Ebben az alkotásban tűnik fel az úgynevezett Ikrek Gyilkos, (Gemini Killer) akiről úgy hírlik, Dahmer a "sárgaszemes" külsejét mintázta. A történetben a gyilkos átveszi az uralmat áldozatainak teste fölött, és rábírja őket arra, hogy embereket öljenek. A Dahmer-ügy egyik írója szerint az amerikai sorozatgyilkos folyamatosan, éjt nappallá téve ezt a filmet nézte. Emellett nem meglepő talán, hogy a Csillagok Háborúja sorozatban szereplő főgonosz, Darth Sidious (Palpatine kancellár) is a kedvenc karakterei közé tartozott, amely tény hűen tükrözi a megrögzött irányításmániáját. 

A sorozatot egyébként azóta is botrányok övezik, hiszen az áldozatok hozzátartozói mélyen felháborodtak a végeredményen. Ryan Murphy, a széria megálmodója viszont úgy nyilatkozott, hogy több ízben megkeresték a családtagokat, de valamennyi alkalommal süket fülekre találtak. Kemény kritika éri a művet amiatt is, mert egy vitathatatlan exploitation-film", amely mások tragédiájából kíván hasznot kovácsolni. A sorozat úgy hírlik, hogy az áldozatokra szeretett volna koncentrálni, azonban végül mégis elárulta az elveit és "beállt a sorba", hiszen a széria első fele a vérfagyasztó és egyben gyomorforgató gyilkosságokat mutatja be - a Netflix is tisztában van azzal, hogy ezzel lehet bevonzani a nézőket -, a fókuszban pedig a Dahmert játszó sármos és vonzó színész, Evan Peters állt. A sorozat megtekintése után az egyetemes undor helyett Dahmer-kultusz kelt életre, és annyi "rajongó" akart a sorozatgyilkos bőrébe bújni Halloween alkalmával, hogy ettől szó szerint el kellett tiltani őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás