promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbentes látvány: Itt a ritkán látott magyar pénz, amely végül sosem került forgalomba, de tudjuk, hogy nézett ki
Borítókép:  Profimedia - illusztrációs
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy nem is hallottál róla, pedig igazán meglepő, hogy mekkora szám van rajta.

Az inflációról az utóbbi időben nagyon sok szó esik Magyarországon is, mint az egész világon. Valahogy az elmúlt időszakban a pénz elértéktelenedése központi téma lett a háztartásokban. Történelmi távlatból nézve az inflációk mindig is velünk voltak, voltak olyan történelmi korok, amikor bizony elképesztő magasságokba szöktek, de tudjátok például, hogy melyik volt a történelm során Magyarországon a legnagyobb címletű bankjegy?

Valószínűleg az nem lesz meglepő számotokra sem, hogy igazából ennek kiadására a második világháború után került sor. A SZON.hu pedig még annak is utánament, hoyg ezen a bankjegyen ki szerepelt.

Kiderítették a cikkükben, hogy egy székesfehérvári lány szerepelt rajta. Lendvay Lúciának hívták, és még az első világháború közben, 1916-ban született Budapesten. Sőt, még azt is kiderítették, hogy 1934–1938 között a Budapesti Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója volt.

A második világháború után hihetetlenül felszöktek az árak, elég legyen csak annyit megemlíteni, hogy míg 1945 augusztusában egy kiló kenyér csupán 6 pengő volt, addig 1946 júniusában már 6 milliárdért lehetett megvásárolni. A legnagyobb, kibocsájtott pénz az egymilliárd B.-pengő volt, ez pedig a valaha kinyomtatott legnagyobb címletű magyra bankjegy, de végül sosem került forgalomba.

Így nézett ki:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás