promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hosszú magyar nevet kapott egy lengyel falu, ám nem tartott sokáig
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A történelem sodrában, többszörösen is igaz ez a kifejezés a kis lengyel falura, amely Magyarország része is volt.

Az nem ritka a történelem folyamán, hogy egyes településeket átneveznek. Sőt, még az sem ritka, hogy egy-egy települést éráról érára átnevezzenek, tudunk olyan településeket mutatni, amelyeket évszázadonként átneveztek. Az új név nem mindig különbözik annyira a többitől de vannak igazán különleges esetek is, amelyek kuriózumnak számítanak.

Ilyen a kis lengyel falu története, amely meglehetősen sokáig tartozott Magyarországhoz. Aki azonban ismeri a történelmet, az tudja, hogy Lengyelországot korábban a nagyhatalmak háromszor is felosztották egymás között, így az ország megszűnt létezni, tulajdonképpen három nagy birodalom markolta fel a területeit. Az egykori jelentős hatalmat először 1772-ben osztották fel.

Ekkor Poroszország, Ausztria és Oroszország.

Majd 1793-ban és 1795-ben is felosztották a nagyhatalmak.

Ennek pedig az lett az eredménye, hogy nagyon sok területe kapott új nevet is.

Zubrzyca Górna egy kis lengyel falu, amelynek lakossága ma 3000 fő, a 11. századtól tartozott Lengyelországhoz, lakossága 90 százalékban lengyel volt, a lakosság második legnagyobb hányada pedig szlovák származású. Ám arról is híres, hogy az egykori Nagy-Magyarország legészakibb települése volt még korábban.

A 20. század elején lett a neve Felsőbölényes, ám az első világháború után az újjáalakuló Lengyelország része lett. Egyike azon 14 lengyel felső-árvai falunak, amely a trianoni békediktátum után Lengyelországhoz került, a Spaban tartott diplomáciai konferencia után. Érdekesség az is, hogy a falu 1939 és 1945 között a Szlovák Köztársaság része lett.

Ez a terület ma tehát az egyetlen olyan rész, amely Nagy-Magyarországból egy olyan ország része lett, amely ma nem határos Magyarországgal.

Ez a terület tehát többször is gazdát cserélt az évszázadok alatt, a jelenleg is fenn álló határokat végül Párizsban húzták meg a második világháború után.

(Forrás: Wikipedia, Monarchia Túrák)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás