promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egészen rossz hír érkezett Bruce Willisről, oda minden remény, a család is kétségbeesett
Borítókép:  profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Oda minden remény?

Bruce Willisről mindenkinek a fehér trikós, kopasz, láncdohányos, fanyar humorú, sármos akciósztár jut eszébe. Nem hiába. A Die Hard-filmek, az Ötödik elem, a 12 majom, és az Armageddon (csak, hogy néhányat említsünk), örökre a szupersztárok közé emelték őt. A most 67 éves színészről azonban sajnos rossz hírünk van.

Már egy ideje tudni lehet, hogy Bruce Willlis egy komoly betegséggel küzd, ún. afáziával, mely miatt már a színészettől is visszavonult. Az afázia a beszédkészségét rombolta le a színésznek. Most viszont súlyosbodott a helyzet, és családja elmondta, hogy Bruce demenciával is küzd. Egészen pontosan frontemporláis agyi demenciával, mely a homlok mögötti agylebenyeket érinti, és a viselkedésre, érzelmekre, problémamegoldásra is kihatással lehet egy embernél – olvasható a Daily Mail oldalán.

Szívbemarkoló családi közleményt adtak ki

Felesége, Emma Heming, volt felesége, Demi Moore,  és öt lányának a The Association for Frontotemporal Degeneration honlapján közzétett nyilatkozata a következőképpen hangzik (de a linkben olvashatod teljes terjedelmében azt):

„Családunk azzal akarta kezdeni, hogy kifejezzük legmélyebb hálánkat a szeretet, a támogatás és a csodálatos történetek hihetetlen kiáradásáért. Mindannyian megkaptuk Bruce eredeti diagnózisának megosztása óta. Ennek szellemében szerettünk volna tájékoztatást adni szeretett férjünkről, édesapánkról és barátunkról, mivel most már jobban megértjük, mit él át.”

A nyilatkozatuk így folytatódik:

„Mióta 2022 tavaszán bejelentettük, hogy Bruce-nál afáziát diagnosztizáltak, az állapota előrehaladt, és most egy konkrétabb diagnózisunk van: frontotemporális demencia (FTD néven ismert). Sajnos a kommunikációval kapcsolatos kihívások csak az egyik tünete annak a betegségnek, amellyel Bruce szembesül. Bár ez fájdalmas, megkönnyebbülés, hogy végre világos diagnózist kapunk.

Az FTD egy kegyetlen betegség, amelyről sokan soha nem hallottunk, és bárkit megüthet. A 60 év alattiak esetében az FTD a demencia leggyakoribb formája, és mivel a diagnózis felállítása évekbe telhet, az FTD valószínűleg sokkal elterjedtebb, mint hinnénk. Ma nincs kezelési gyógymód erre a betegségre, ez sajnos a keserű valóság, amely reményeink szerint megváltozhat az elkövetkező években. Ahogy Bruce állapota előrehalad, reméljük, hogy a média minden figyelme arra irányul, hogy fényt derítsen erre a betegségre, amely sokkal több figyelmet és kutatást igényel.

Bruce mindig is hitt abban, hogy a hangját a világban arra használja, hogy segítsen másokon, és felhívja a figyelmet a fontos kérdésekre nyilvánosan és magánéletben egyaránt.

Szívünk mélyén tudjuk, hogy – ha ma megtehetné – úgy szeretne válaszolni, hogy felhívja a globális figyelmet, és kapcsolatba kerül azokkal, akik szintén küzdenek ezzel a legyengítő betegséggel, és hogy ez milyen sok embert és családjukat érint. A miénk csak egy család, egy FTD-ben szenvedő szeretett emberrel, és arra biztatjuk a többieket, akik ezzel szembesülnek, hogy keressék meg az AFTD honlapon keresztül elérhető rengeteg információt és támogatást. 

Azok számára pedig, akik olyan szerencsések voltak, hogy nem rendelkeztek személyes tapasztalattal az FTD-vel kapcsolatban, reméljük, hogy időt szánnak ennek megismerésére, és bármilyen módon támogatják az AFTD küldetését.”

A család bejegyzését világszerte rajongói kommentek árasztották el, és jobbulást, támogatást, erőt kívánnak Bruce Willisnek, nekik pedig kitartást, erőt és imádkoznak értük. Mi is reméljük, hogy a körülményekhez képest jól van Bruce, és családja támogató körében boldogan tud élni, a betegsége miatti kondíciókkal is.

Mi is az az FTD?

– A bal halántéklebeny a szavak jelentéséért és a tárgyak nevének felismeréséért felelős.

– A jobb oldali felismeri az arcokat és az ismerős tárgyakat.

– Az FTD akkor következik be, amikor az idegsejtek elhalnak ezekben a lebenyekben, és az ezeket összekötő pályák megváltoznak.

– A tünetek eltérnek az Alzheimer-kórral járó memóriavesztéstől.

Ezek közé tartozhatnak:

– Személyiségváltozások, például tapintatlanná válás, érdektelenség mások iránt és érzéketlenség.

– Ismétlődő és kényszeres mozdulatok, például bizonyos kifejezések folyamatos használata, gyűjtögetés és megszállott időmérés.

– Egészségtelen ételek utáni sóvárgás és az asztali illem elfelejtése.

– Beszélési nehézségek, beleértve a lassú beszédet, a nyelvtani hibákat és az olyan ismerős szavak jelentésének megkérdezését, mint a „kenyér".

– Az FTD ritka, az összes demenciás eset kevesebb mint öt százalékát teszi ki.

– A 65 év alattiak körében azonban ez a betegség egyik leggyakoribb formája.

– Az érintettek általában 45 és 65 év közöttiek a diagnózis felállításakor.

– Az FTD előrehaladásának üteme nagyon eltérő, a várható élettartam a diagnózis felállítása után két évtől több mint 10 évig terjed.

– A betegség előrehaladtával és az agy egyre nagyobb részének károsodásával a tünetek gyakran hasonlítanak az Alzheimer-kór késői stádiumában jelentkezőkéhez.

– Ezek közé tartozhat a memóriavesztés és az, hogy a betegek másokra szorulnak, hogy gondoskodjanak róluk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás