promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kínai maffia áldozata lett Bruce Lee? Hátborzongató részletek láttak napvilágot a 20. század legjelentősebb ikonjának haláláról
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bruce Lee rejtélyes halála már több mint 50 éve foglalkoztatja a közvéleményt.

Már több mint 50 éve annak, hogy váratlanul elhuny a 20. század egyik legjelentősebb ikonja Bruce Lee, akinek rejtélyes halála a mai napig igencsak foglalkoztatja az embereket. 

A hongkongi származású harcművész, színész olyan filmekben játszott, mint A sárkány útja, a Tomboló ököl, A nagyfőnök vagy A sárkány közbelép. A világsztárnak rengeteg terve volt még, ám 1973. július 20-án hirtelen elhunyt mindössze 32 éves korában. 

De mi okozhatta a halálát?

1973. május 10-én Bruce Lee a Golden Harvest stúdiójában szinkronizálta A sárkány közbelépet, ám amikor a levegőtlen, meleg helyiségbena ventilátorokat kikapcsolták, hogy a zaj ne legyen hallható a felvételekenrosszul lett és elájult. Azonnal kórházba vitték, ahol az orvosok agyi ödémát állapítottak meg, és mannit alapú gyógyszerrel kezelték. Orvosai szerint épp, hogy sikerült megmenteni az életét. Felépülése után pedig feleségével, Lindával visszautazott Amerikába, ahol egy neves klinikán szintén kivizsgálták és megerősítették a hongkongi orvosok diagnózisát.

Nem sokkal később 1973. július 20-án este Leenek George Lazenby színésszel lett volna találkozója Hongkongban, délután kettőtől négyig Raymond Chow-val a Halálos játszma forgatását beszélték meg, majd a tajvani származású színésznő Betty Ting Pei lakására hajtottak, ahol a forgatókönyvet nézték át. Később azonban Lee fejfájásra panaszkodott, így Betty Ting egy Equagesic nevű, aszpirin és izomlazító hatású meprobamát tartalmú fájdalomcsillapítóból adott neki.

A színész lefeküdt pihenni, majd amikor nem ment le vacsorázni, a színésznő, majd Raymond Chow is elkezdte ébresztgetni, hiába. Orvost hívtak, aki szintén nem tudta magához téríteni, ezt követően kórházba szállították az eszméletlen Leet, segíteni azonban már nem tudtak rajta.

A boncolás szerint allergiás volt a fájdalomcsillapító egyik összetevőjére, ami agyduzzadást okozott. Halálának oka kapcsán az ismert brit patológus, Donald Teare véleményét is kikérték, aki ugyanerre a következtetésre jutott, de egyes feltételezések szerint Lee halálában marihuána-fogyasztás is szerepet játszhatott, az orvosok azonban cáfolták a feltevést.

Minden idők egyik legnagyobb sztárjának halála nagyon megrázta az embereket és még az orvosi diagnózis ellenér is számos teória látott napvilágot arról, hogy miért is hunyt el ennyire hirtelen.

Egy feltevés szerint például a kínai maffia keze volt a dologban, míg akadnak olyanok is, akik szerint Betty Ting Pei mérgezte meg direkt, ugyanis az asszony egy titkos szervezet tagja volt.

Chuck Norris, Bruce Lee barátja és kollégája egy 1975-ös San Diego-i Comic-Con találkozón fejtette ki saját véleményét az ügyről, ő úgy tudta, hogy Lee izomrelaxáns alapú gyógyszert szedett, és végül ez kölcsönhatásba lépett azzal a fájdalomcsillapítóval, amit a tajvani színésznő adott neki.

Nemrégiben egy tanulmányban fedték fel halála vélt okát

Halálának körülményeit mostanáig vizsgálják, egy 2022-es tanulmány szerint például Bruce Lee a vese működési zavarának egy speciális formája miatt halt meg, amely nem más, mint a hyponatraemia, amely a vér alacsony nátriumszintjét jelenti.

A feltételezéshez pedig alapul vették a színész krónikus vízfogyasztását, a marihuána-fogyasztást (amely fokozza a szomjúságot), illetve olyan tényezőket, amelyek befolyásolhatták a vese működését. Ide sorolták a vényköteles gyógyszereket, illetve az alkoholfogyasztást is.

A tanulmányban leírták, hogy bár nem fogyasztott hatalmas mennyiségű vizet, a színész veséi minden bizonnyal képtelenek voltak kezelni még a normális mennyiségű folyadékot is és ez okozhatta végül a halálát.

Mondanunk sem kell azonban, hogy természetesen ez sem egy minden kétséget kizáró bizonyíték a halála okára így ki tudja, talán hamarosan újabb elméletekkel találkozhatunk majd ezzel kapcsolatban.

Forrás: WikipédiaFemina / NLC

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás