promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ledöbbentek a régészek: azt hitték, már 70 éve felfedezték a fáraó szobrát, de most kiderült, hogy egy sokkal gigantikusabb alkotással állnak szemben
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szobor egy része már ismert volt, de most kiderült, hogy sokkal nagyobb.

A közös egyiptomi-amerikai régészeti misszió az egyiptomi Minya kormányzóságban, Hermopolis Magna településen végzett ásatások során feltárta II. Ramszesz (Ramszesz) kolosszális szobrának felső részét, amelynek alsó részét 1930-ban találták meg.

Nagy Ramszesz, más néven II. Ramszesz, az ókori Egyiptom egyik leghatalmasabb és leghíresebb fáraója volt. Mintegy 66 évig uralkodott az Újbirodalom 19. dinasztiája idején (i. e. 1279-1213 körül). II. Ramszesz híres katonai hadjáratairól, építészeti eredményeiről és számos monumentális építményéről, köztük a híres Abu Szimbel-i templomokról és a Rámesseumról. Gyakran úgy emlékeznek rá, mint nagyszerű építőmesterre és ügyes diplomatára.

Nemrég az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium bejelentette, hogy régészek felfedezték a II. Ramszesz fáraót ábrázoló egész alakos szobor felső felét, amely több mint 3200 évvel ezelőttre, az ókori Egyiptom 19. dinasztiájának uralkodására nyúlik vissza.

Dr. Basem Dzsihád, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának munkatársa és Dr. Yovona Trnka, a Coloradói Egyetem munkatársa vezette a feltárást Minya kormányzóság El-Ashmunein régiójában (az ókori Hermopolis Magna, amely a mai Mallawi városától északnyugatra, Amarnától mintegy 30 kilométerre északra fekszik).

A régészeti vizsgálatok kimutatták, hogy a dél-egyiptomi Minya tartományban újonnan felfedezett 3,8 méter magas mészkő mellszobor megegyezik az egyiptomi fáraó 1930-ban feltárt szobrának alsó részével - közölte a Szupremátus főtitkára.

Az ereklye II. Ramszeszt ábrázolja, amint kettős koronás fejdíszt visel, rajta egy királyi kobrával. Waziri elmondta, hogy a szobor hátoldalán lévő oszlop tetején hieroglif feliratok vannak a királyt tisztelő címek, valamint a szobor építési dátumát jelző szövegek.

A további kutatásokat és az együttes teljes rekonstrukcióját megelőzően már megkezdődtek a szobor tisztítási és konzerválási munkálatai: a két részt egyesítő teljes szobor a közlemény szerint hét méter magas lesz. Az alábbi videóban láthatóak képek a szenzációs felfedezésről:

forrás: Arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás