promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme a teljes igazság Anne Frank naplójáról: a legfontosabb részek végig rejtve maradtak előlünk?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Saját apja húzhatott ki fontos részleteket Anne Frank naplójából.

Anne Frank naplója a mai napig az egyik leghitelesebb leírásnak számít a Holokauszt borzalmairól, ám ennek kapcsán is előkerültek ellentmondásos információk, sőt sokan úgy gondolják hogy a lány apja, Otto Frank kihúzhatott fontos részleteket az eredeti műből.

Anne 1942. június 12-én a tizenharmadik születésnapjára egy naplót kapott ajándékba a szüleitől. Ebbe írta a leveleit, képzeletbeli barátjának, Kittynek címezve

– olvasható a napló előszavában, amit már otthon, Merwedepleinben írni kezdett, ezt aztán a búvóhelyen is folytatta.

Anne Frank a bejegyzéseit először csak magának szánta, de 1944 tavaszán a családjával egy illegális londoni rádióadást hallgatva megtudta, hogy az emigráns holland kormány egyik minisztere a háború után szeretné megjelentetni a német megszállás idején keletkezett magánnaplókat és levelezéseket.

Ez pedig arra inspirálta őt, hogy Het Achterhuis (A Hátsó traktus) címmel a naplóját regényformába öntse. Nekilátott megszerkeszteni és újraírni az addig lejegyzett szövegeit, és a legtöbb szereplőnek álnevet adott. A napló utolsó bejegyzése 1944. augusztus 1-jén kelt. Három nappal később, augusztus 4-én pedig Annét a rejtekhely többi lakójával együtt felfedezték, letartóztatták, elhurcolták és hamarosan megölték.

Az 1929. június 12-én született Frankfurtban Anne Frank naplóját több mint hetven nyelvre lefordították és több mint 30 millió példányban jelentették meg. A lány apai ágú unokatestvérével, a 2015-ben elhunyt Bernhard Eliasszal pedig még 2009-ben készített interjút a Die Welt.

Elias szintén Frankfurtban született, 1925-ben. A család 1931-ben Svájcba települt át, s ott élte túl a nemzetiszocializmust. Anne naplójában Bernd néven többször tett említést róla. 1996 óta ő volt a naplóval kapcsolatos szerzői jogokat igazgató baseli Anne Frank Alapítvány elnöke is.

Egy rózsafajtát is elneveztek róla, s azóta szerte az országban minden iskolában – a béke jeleként – elültetik az „Anne Frank rózsát”. Több japán városban szobrot emeltek emlékére, Fukujamában pedig holokausztmúzeumot hoztak létre, amely szinte kizárólag Anne és apja, Otto Frank életével foglalkozik

– mondta el Bernhard Elias, aki szerint a japánok talán ezzel is feledtetni akarják háborús múltjukat.

És hogy mit érzett akkor, amikor ő maga első ízben olvasta el unokatestvére – a háború éveiben írt – naplóját? Ezzel kapcsolatban Anne apját, a háborút a családból egyedül túlélő és a naplót 1947-ben kiadó Otto Frankot idézte, aki annak idején kijelentette:

Nem ismertem a lányomat mindaddig, míg a naplót el nem olvastam

Akadnak azonban olyan információk is melyek szerint éppen Anne Frank apja volt az aki egyáltalán nem akarta kiadni lánya naplóját, mépgedig azért mert abban róla is leírt néhány olyan dolgot melyet nem szeretett volna nagyvilág elé tárni. Anne ugyanis állítólag lejegyezte azt is, hogy apja kegyetlenül bánt vele és többször meg is verte őt és nem egy kényes titokról is lerántotta a leplet az eredeti szövegben.

Otto Frank ezért úgy döntött, hogy bizonyos részeket kihúz az eredeti naplóból, tehát gyakorlatilag cenzúrázta lánya naplóját. Erről egyébként anno Azahriah is beszámolt még PaulStreet névvel indított népszerű Youtube-csatornáján, melyet alább te is megnézhetsz! Anne Frankról a videó 6. percétől van szó.

Forrás: MTI / Index

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás