promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több ezren haltak meg egy Magyarországon is kapható fájdalomcsillapító miatt
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Összesen 17 gyógyszerben található meg a gyilkos hatóanyag, nálad is lehet otthon.

Az ember mindennapi működésének nem kellene, hogy része legyen a fájdalom, azonban egyes esetekben elkerülhetetlen ez a kínzó, fájó érzés. Szerencsére a mai modern embernek már lehetősége van modern fájdalomcsillapító módszerekhez folyamodni, melyek egyike a pirula, vagy szirup formájában bevehető gyógyszer. Ezek különböző hatóanyagokat tartalmaznak, különböző dózisokban, számtalan termék található jelenleg a piacon.

Ezek mindegyike másféle fájdalomra hatásos, legyen az ízületi, fej- vagy fogfájás, esetleg menstruációs görcs. Bele sem gondolunk abba, hogy némely szernek milyen mellékhatásai lehetnek, joggal bízunk meg a patikusban és a gyógyszergyártó cégekben, azonban van egy hatóanyag, ami egyes kutatások szerint már több ezer halálesetért tehető felelőssé.

Egy kutatás szerint az elmúlt 5 évben 3400 ember halt meg olyan fájdalomcsillapítók miatt, amelyben megtalálható volt a pregablin nevű anyag. A webbeteg.hu oldalon lekért adatok szerint Magyarországon jelenleg 17 olyan gyógyszer van forgalomban, melyben megtalálható ez a hatóanyag.

A mellékhatások nem minden esetben és nem mindenkinél jelentkeznek. A gyógyszert elvileg szorongásoldóként írják fel, illetve az epilepsziás rohamokra is kiváló hatással van görcsoldó tulajdonsága miatt, de idegi eredetű fájdalmakat is csillapítja.

A mellékhatások között természetesen nem a halál az egyetlen, igen hosszú negatív listával büszkélkedhetnek ezek a gyógyszerek: jelentkezhet szédülés, fejfájás, fáradtság, látási zavarok, légzési gondok, szívelégtelenség, veseelégtelenség is előfordulhat, mégis a legsúlyosabbnak az öngyilkossági hajlam felerősödését, vagy akár előidézését hozhatjuk fel a szer rovására.

Önmagában is nagy veszélyforrás, amit csak nagyon körültekintően szabad szednünk, azonban altatókkal együtt szedve különösen veszélyes és rendkívül könnyű véletlenül túladagolni is.

Ha érdeklődsz az alternatív fájdalomcsillapítások iránt a videóban érdekes tippeket találhatsz erre vonatkozóan:

Forrás: SundayTimes, twn.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás