promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrendítő felfedezés Csernobilban, még most sem ért véget a rémálom
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szívszorító felfedezésre jutottak a szakemberek.

1986. április 26-án örökre megváltozott a világ, miután megtörtént a csernobili atomerőmű-katasztrófa. Az egyik reaktor felrobbanása után elképesztő mennyiségű sugárzás jutott a levegőbe, Európa számos pontján mérni lehetett, de a szovjetek először megpróbálták eltitkolni az egészet – még a szakemberek többsége sem hitte el a dolgot, mivel ez a legrosszabb rémálmuknál is rettenetesebb volt.

Az embereket késve, de megpróbálták kitelepíteni az érintett területekről, a hatóságok gyors problémamegoldásba kezdtek, miután már nem lehetett titkolni a katasztrófát. Sokan mindenüket az otthonukban hagyták, mindössze egy táskába pakolták az életüket, és kénytelenek voltak elhagyni a lakásukat, házukat a hatalmas veszély miatt – és sajnos a legtöbben a kutyájukat is hátra hagyták, mert sok esetben muszáj volt.

Ezek az ebek 37 év alatt rengeteg szörnyűséget átéltek, mivel sokan közülük a sugárzás miatt meghaltak, de voltak, akik túlélték, és az utóbbi évtizedekben sokasodtak is, így ma már több száz kutya van Csernobilban és környékén – most velük kapcsolatban tettek egészen elképesztő, és bizonyos szempontból kifejezetten szívfacsaró felfedezést a tudósok, akiket az érdekelt, hogy mennyire veszélyesek ezek az állatok.

Kiderült, hogy Csernobil blökijei a közhiedelemmel ellentétben nem mind sugárfertőzöttek, csupán egy apró hányaduk az, és azok az ebek is leginkább csak azért, mert belehemperegtek a szennyezett fűbe, vagy esetleg meg is ették a fűszálakat – ez pedig sokakat meglepett, mivel ez azt jelentheti, hogy szinte alaptalanul fordítottak az emberek hátat szegény állatoknak.

Viszont az is érdekes, hogy a vizsgálatok során bizonyos szintű mutációt állapítottak meg a helyi ebeknél szakemberek, vagyis az utóbbi közel 4 évtized komoly hatással volt rájuk – leginkább azokra a példányokra, amik az atomerőmű közelében éltek/élnek.

A hatóságok annak idején megtiltották, hogy bárki is kimenekítsen kutyákat Csernobilból, így sokan azt hitték, hogy tényleg a biztos halál vár rájuk, de ez bizonyos esetekben nem így lett. Az ott állomásozó őrök, katonák etették őket, mert voltak, akik nem bírták tétlenül nézni, hogy így cserben hagyták egykori kedvenceiket az emberek.

Manapság már be lehet fogadni ezeket az állatokat pár komoly vizsgálat után, de a legtöbb eb sajnos élelem és víz hiányában továbbra is szenved, vagyis még mindig nem ért véget számukra a rémálom – de persze vannak, akik próbálnak nekik segíteni, itt lehet megnézni egy egészen megható videót ezzel kapcsolatban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás