promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Nike világméretű merényletet követett el maga ellen
Borítókép:  change.org
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy fatális véletlen folytán egy egész kollekció mehet a kukába, mert sokan Allah nevét olvassák ki a rajta lévő stilizált szövegből.

A Nike egy fatális véletlennek köszönhetően mért csapást saját piacára. A ruhamárka óriási bakot lőtt (?) az Air Max 270-es sportcipőjének betűtípusával, ugyanis kiolvasva a lábbeli talpán lévő szöveget, Allah nevét kapjuk.

A Nike-nak nem ez az első ilyen ügye. 1997-ben 38 ezer cipőt kellett visszahívnia a gyártónak, mert egy lángot megjelenítő logóból sokan ugyancsak az Allah nevet olvasták ki. Akkor a márka jelzésértékkel 50 ezer dollárt adományozott egy amerikai muszlim általános iskolának, hogy játszóteret építsenek belőle.

A jelenlegi botrány esetében nem is kellett sokáig várni, hogy egy hívő muszlim, Saiqa Noreen pertíciót kezdeményezzen a Sneakerek visszavonásáért. Az ívet január 30-ig, cikkünk megjelenéséig 13 ezren írták alá. Noreennek és az aláíróknak azzal van problémája, hogy az Allah felirat, mivel a cipő talpán jelenik meg, érintkezik a földdel, koszos lesz, bemocskolja képletesen Isten nevét. Ezzel az érveléssel más vallások érintettsége esetén is egyet lehet érteni. A probléma abban rejlik, hogy az Allah szó arab betűit csak az arabul tudók képesek leolvasni a cipőről (mintegy egymilliárd-nyolcszázmillió muszlim hitű ember él a Földön), a cipő formáját megalkotó szakemberek viszont elfeledkeztek róla, hogy elkerüljék ezt a problémát. Mostantól bizonyosan oda fognak figyelni erre is.

„Botrányos és ijesztő, hogy a Nike engedte, hogy Isten neve szerepelhessen a cipőn. Ez tiszteletlenség és támadólag hat a muszlimokra. Az iszlám könyörületességre, kedvességre, igazságosságra nevel. Követeljük, hogy vonják vissza a cipőket, távolítsák el a feliratot, és mostantól sokkal szigorúbb körültekintéssel vizsgálják a termékeket, mielőtt piacra dobják őket” – írta a petícióban Saiqa Noreen.

A ruhacég természetesen a probléma nyilvánosságra kerülése után egyből reagált – írja az Independent.

„A Nike minden vallást tisztel. Az Air Max logó tervezésekor a stilizált védjegy került a cipőre, mely egyszerűen az Air Max márkajelét szeretné csak megidézni. Bármilyen más vélt megjelenés akaratlan.”

A közösségi oldalakon nagy vita bontakozott ki a cipőtalp dizájnja miatt, sokan védik, sokan támadják a márkajel stilizált megjelenítését. A Nike egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy visszahívná az Air Max cipőit. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás