promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy hihetetlen gépezetnek hála 1 órán belül bárhová eljuthatunk a Földön: Te hová indulnál elsőként?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez az elképzelhetetlenül gyors szerkezet forradalmasíthatja az utazást.

Utazni mindenki szeret. Az új helyek, rejtélyek és népek felfedezése mindig is vonzotta az emberiséget, ezért is indultak neki őseink halált megvető bátorsággal azoknak az expedícióknak földön, vízen és levegőben, amelyeknek az átlagember már a gondolatába is beleborzong. Szerencsére ma már minden különösebb veszély nélkül indulhatunk neki az utazásnak, a pénzen kívül egyedül az idő szabhat gátat vágyainknak.

A Földnek lassan minden pontját sikerül megismernünk és manapság már egyáltalán nem számít különleges hobbinak az utazgatás. A legromantikusabb módja sokak szerint a vonatozás, vagy hajózás, azonban nagy távolságok megtételére a repülőgépeknek nincs igazi konkurenciája. Segítségükkel a tengerentúli országokba is viszonylag gyorsan eljuthatunk, igaz ez jó néhány órás utazást jelent a mai gépek sebességével. A tudomány fejlődése azonban egy percre sem állhat meg és a kutatók folyamatosan dolgoznak a jobb, korszerűbb és főleg gyorsabb megoldásokon.

Az amerikai Venus Aerospace nevű vállalat mérnökei és szakértői most olyan bejelentést tettek, aminek alighanem minden utazó nagyon fog örülni. Merész találmányuk révén a Föld bármely pontja elérhető lesz 60 percen belül. Verne Gyula hőseinek a 80 nap alatt a föld körül című regényben ennél bizony sokkal több időre volt szükségük, biztosan el is sápadnának az irigységtől ezeket a híreket olvasva.

A megoldás kulcsa egy új, szuperszonikus repülőgép, amely a hangsebesség kilencszeresével, azaz 11.000 kilométer/óra sebeséggel fog tudni repülni. Ennek a hihetetlen tempónak az eléréséhez egészen újszerű, forgó detonációs motoron alapuló hajtóművet kellett megalkotniuk.  Az üzemanyagot egy ilyen megoldás esetében nem elégetik a működés során, hanem felrobbantják egy kör alakú kamrában. A robbanás során keletkezett lökéshullám indítja be a következő robbanást, és ez a folyamat ismétlődik egészen az üzemanyag elfogytáig.

Az ArsTechnica értesülései szerint márciusban sikerrel tesztelték a hajtóművet, így nagyon bizakodóak a vállalatnál. A tervek szerint leghamarabb 2030-ban már kereskedelmi forgalomba is állhatnak az első villámgyors gépek. Ha tényleg sikerrel járnak, az hatalmas előrelépés lesz a repülés történetében, hiszen az eddigi leggyorsabb polgári gép a Concorde „csak” körülbelül 2100 kilométer/óra sebességet tudott elérni. A repülőjegyek ára még kérdéses persze, könnyen lehet, hogy azt látva majd sokan úgy döntenek, inkább gyalog teszik meg az utat.

Az alábbi videó bemutatja a hiperszonikus gépekkel kapcsolatos új fejlesztéseket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás